Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, Ankara’da gerçekleştirilen Ulusal Süt Konseyi toplantısında süt fiyatının 1.30 TL olarak belirlenmesine tepki gösterdi. Ulusal Süt Konseyi toplantısında, 1 Ağustos 2017- 28 Şubat 2018 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 3.6 yağ ve 3.2 Protein oranında olan bir litre sütün fiyatı 1.30 TL
olarak belirlenmişti.
30 Haziran 2017’de Ankara’da Ulusal Süt Konseyi temsilcileri, süt sanayicisi, üretici ve üretici örgütlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen Ulusal Süt Konseyi toplantısında, süt sanayicisinin süt toplama ve soğutma bedeli dâhil, 3.6 yağ ve 3.2 Protein oranında olan bir litre süte belirlenen 1.30 TL’lik fiyatın kabul edilemez olduğunu belirten Dermenci, "Maalesef bu fiyat süt üreticisinin ve Türkiye hayvancılığının ölüm fermanı niteliğindedir. Ulusal süt konseyi kurulduğu günden bu yana, süt fiyatlarının belirlenmesi konusunda uyguladığı politikaları hiçbir zaman süt üreticisini desteklememiş aksine aldığı kararlar hep süt sanayicilerinin lehine olmuştur" dedi.
Üreticiler olarak bu süt fiyatını kabul etmiyoruz
Süt fiyatı belirlenirken üreticilerin konuya müdahil edilmediğini belirten Dermenci, "Yapılan bu son toplantı da, maalesef ki yine süt üreticileri temsilcileri ve süt üreticilerinin itirazlarına rağmen, süt sanayicisi temsilcilerinin oldu bittiye getirerek, 1 Ağustos 2017- 28 Şubat 2018 tarihleri arasında geçerli olmak üzere, 3.6 yağ ve 3.2 Protein oranında olan bir litre sütün fiyatının toplama bedeli dahil 1.30 TL olmasını biz üreticiler olarak kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.
Tarihin en zor günlerini yaşıyoruz
Hayvancılık sektörünün zor bir dönemden geçtiğini belirten Dermenci şunları söyledi:
"Tarihin en zor günlerini yaşayan hayvancılık sektörü ve süt üreticileri alınan bu kararla damızlıklarını kestirmek zorunda bırakılmaktadırlar. Damızlıkların kesime gitmesi, ülkemizdeki hayvan sayısının azalmasına, böylelikle de ette dışa bağımlılığa ve ithalatta da sürekliliğe yol açarak, Türkiye hayvancılığının telafisi olmayan bir yola girmesine sebep olacaktır. Bu nedenle, bir üretici olarak, buradan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik’e sesleniyorum: Ülkemizin zor zamanlardan geçtiği ve süt üreticisinin büyük sıkıntılar çektiği bu dönemde, yapılan Ulusal Süt Konseyi toplantısında süt sanayicisinin, süt üreticilerinin yanında olmayıp, sahipsiz bırakılan bu anlaşmanın iptal edilip tekrar revize edilmesini istiyoruz”.
Haber:Ali Suzi Doğan