Ülkemizde enflasyona bağlı birçok ürüne zam yapıldı. Buna bağlı olarak memur maaşları, işçi emekli maaşlarına zam yapıldı. Bunların dışında tüketicinin bugünlerde daha fazla ihtiyaç duyduğu elektrik ve doğalgaz faturaları da olması gerekenden fazla gelmeye başladı.  İşçi, memur ve emekli ye yapılan zamlar daha ele geçmeden erimeye başladı.

Alın teri ile yaz kış demeden üretim yapan çiftçiye ne demeli? Onun hangi destek kalemine zam yapıldı?

Çiftçinin en büyük girdi kalemlerinden olan mazota ardı ardına zam yapıldı. Mazotun bugün litre fiyatı 14 TL ye ulaştı. Daha birkaç ay önce mazotun litre fiyatı neydi?  Bugün ne oldu?  Çiftçi yapılan bu zamlara karşı traktörüne yakıt alamıyor. Bundan dolayı da tarlasını ekip biçemeyecek durumda. Peki, alın teri ile üreten yaz kış demeden üretim yapan çiftçinin sesini duyan var mı?

2021 yılında açıklanan tarımsal destekler enflasyonla birlikte eridi gitti. Kaldı ki gününde ve zamanında ödenemeyen tarımsal destekler bir kuş misali uçtu gitti.

2020 yılında covid-19 hastalığının zirve yaptığı günlerde hiç kimse arabasına evine koşmadı. Marketlere koştu. Tezgâhlarda ürün bırakmadık. Peki, bu ürünleri kim üretiyor? Tarlada çalışanı bugün göz ardı edersek tezgâhta üretilen ürünü bulamayız.

 Diyoruz ki emeği ile üretim yapan çiftçinin mazotuna destek ver. Yarı yarıya ver… Bir şeyler yap diyoruz.

Dünya’da pandemi var. Her ülkenin gıda ihtiyaçları olması gerekenden daha fazla durumda. 2022 yılı gıda arz açısından zor bir yıl olacak. Bu yüzden ithal etmek edebilmek ise soru işareti. Yerli ve milli üreticini yabancı çiftçiye ezdirmemek adına çiftçinin büyük kamburlarından olan mazotu çiftçiye yarı fiyatına vererek gıda tehlikesini aşabiliriz. Çiftçimiz ise ekilmedik tarla tepe bırakmaz.  Bizi de Çiftçimiz namerde muhtaç etmez.

Kalın sağlıcakla.