Adana’da tescilli ata tohumundan elde edilen 330 bin hayriye biberi fidesinin çiftçilere dağıtımı gerçekleştirildi.

Dağıtım töreninde gazetecilere değerlendirme yapan Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Savaş Ülger konuyla ilgili şu açıklamada bulunudu: “Anadolu’nun tarihsel ve kültürel özelliklerini taşıyan yerel ürünlerin ortaya çıkarılması, çoğaltılması çok önemli bir konu. Bunları her türlü platformlarda desteklememiz gerekiyor. Ajansımızın da desteğiyle 330 bin adet tohum satın alındı ve bunların fideye çevrilerek çiftçilere dağıtılmasını hedefledik. Bu kapsamda çalışmalarımız devam edecek. Bunu bir başlangıç olarak görüyoruz” dedi.

Mersin İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa Nevzat Zaim de üreticilere yerel tohum için kayıt çağrısında bulundu. Nezvat Zaim,’’ Bakanlığımızca yerel tohumların korunmasıyla ilgili ‘Tohum Gen Bankalarımız’ var. Bunun dışında 2019 yılında yerel tohumların korunmasıyla ilgili çıkartılmış bir yönetmelik var. Bu kapsamda çiftçilerimiz ellerinde bulunan yerel tohumları ilçe müdürlüklerine ve araştırma enstitülerine getirerek bunların kayıt altına alınmasını sağlayabilirler” ifadelerini kullandı.

Adana Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yusuf İzzet Işık, türün özelliklerinden bahsetti: ‘’Bu biber çeşidi seleksiyon yöntemiyle elde ediliyor. Normal biber çeşitleri hastalıklara dayanamadı ve verimlerde düşüklüğe neden oldu. Hayriye biberiyse hem yüksek verim hem de hastalık ve zararlara dayanıklılık açısından daha iyi” dedi.