Samsun’un Havza ilçesinde Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında bin 750 dekar arazide yetiştirilmek üzere 7 bin 700 kilogram silajlık mısır, yonca, yem bezelyesi ve korunga tohumluğu dağıtıldı.

Havza Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen tohumluk dağıtım programında yüzde 75 Tarım ve Orman Bakanlığı destekli olarak çiftçilere dağıtıldı.

Programda konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam kentin toplam 397 bin büyükbaş, 260 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu ve 1 milyon 250 bin ton kaba yem ihtiyacı olduğunu, mevcut 600 bin dekar alanda yem bitkileri yetiştiriciliği yapıldığını, 160 bin dekar mera alanlarından 500 bin ton kaliteli kaba yem elde edildiğini ve kaba yem açığının tarla bitkileri hasadından arta kalan sap ve samanlardan, otlatılabilen orman ve fındık alanlarından karşılandığını belirterek; “ Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce programa alınan Mera Islah ve Amenajman projesi kapsamında çayır mera ve yem bitkileri üretiminin artırılması ve meralarda ki aşırı otlatma baskısının önlenmesi amacıyla Samsun’da silajlık mısır, yonca, yem bezelyesi, korunga ve İtalyan mimi tohumluklarının tedarik edilerek üreticilere yüzde 75 destekli olarak hibe edildi,’’ açıklamışında bulundu.

Sağlam Havza’da ise yaklaşık 30 bin büyükbaş 25 bin adette küçükbaş hayvan varlığı olduğunu belirterek; “Havza’da 147 bin ton gibi kaba yem ihtiyacımız var. Havza’da mera ıslah çalışmalarımızı büyük ölçüde tamamlandık ve çalışmalarımız devam ediyor, “dedi.

Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir ise tohum dağıtımının önemli çalışmanın başlangıcı olduğunu belirterek; “İlçemizdeki sulama sıkıntılarının giderilmesi ve sulanabilir alanları arttırarak yem bitkileri ekim sahalarının genişlemesi ile hayvancılık daha da gelişecektir. Havza Belediyesi olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız ve ihtiyaçları için destek olmaya devam edeceğiz,” diye açıklama yaptı.

Havza Kaymakamı Metin Yılmaz ise pandemide her şeyden kısıntı yapıldığını belirterek; “Salgın tüm insanların yaşantılarını sınırlandırdı. Tek bir ihtiyaç vardı beslenme. Salgında tek beslenme ihtiyacı kısıtlanmadı. Bu zor dönemde tarım ve hayvancılık sektörünün ne kadar önemli olduğunu anladık. Biz üretmekten, çalışmaktan vazgeçmeyelim, “dedi.