Mersin'de bu yıl ilk kez düzenlenen "14. Uluslararası Turunçgil Kongresi" Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin katılımları ile gerçekleşti.

Kongre, Mersin Valiliği himayelerinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Ulusal Turunçgil Konseyi, Çukurova Üniversitesi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Uluslararası Bahçe Bitkileri Topluluğu Uluslararası Turunçgil Topluluğu işbirliğinde düzenlendi.

Yerli ve Milli Karar Destek Sistemi Uluslararası Ödüle Aday! Yerli ve Milli Karar Destek Sistemi Uluslararası Ödüle Aday!

Dünyada, 1968'den bu yana dört yıl arayla düzenlenen, bilim insanları, sektör temsilcileri, üretici, ithalatçı ve ihracatçıların buluştuğu kongrede 30 ülkeden katılımcılar bir araya geldi.

14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’nde konuşan Bakan Kirişci şunları kaydetti:

“Türkiye olarak gıda arz güvenliği bakımından tahıl koridorunu çok önemsiyoruz. 

Bizim mücadeleniz uluslararası barış ve dayanışma adına verilen bir mücadeledir. İklim değişikliği her geçen yıl tarımsal alanda etkisini daha fazla göstermektedir. Kuraklık sel, fırtına gibi meteorolojik hadiseler yanında, erozyon, çölleşme azalan biyolojik çeşitlilikle hastalıklar hissedilmeye başlamıştır.

Coğrafya ve iklimin sağladığı bir avantajın ürünü olan turunçgiller arasından, iklim değişikliği üzerinde durulması gereken en önemli unsurdur. Turunçgil sektörü değişen iklim koşullarına karşı, küresel bazda stretejisini belirlemek durumundadır.  Sahip olduğumuz kaynakları tüketmek değil, doğru yönetmek, doğa ile dost yeni teknolojileri geliştirmek artık bir tercih değil zorunluluk.

Bu süreçte ekonomik açıdan karlı ve verimli insan sağlığını koruyan ve çevreye önem veren bir turunçgil üretim sistemi hedefliyoruz.  Bu hedefe ulaşmak üzere turunçgil üretimi yapan tüm ülkeler ile tecrübelerimizi paylaşmaya ve iş birliği yapmaya hazırız. Ülke sınırlarını aşan, iklim değişikliğinde mücadelede,  yapacağımız iş insanlığa önemli katkılar sağlayacaktır. İnanıyorum ki bu kongre uluslararası düzeyde yapacağımız, iş birlikleri için verimlilik bir platform oluşturacaktır.” dedi.