29 Nisandan 17 Mayısa kadar sürecek olan tam kapanma süreci başladı. Bu zaman zarfı içinde yasaktan muaf olan belli meslek ve kamu kurumları çalışmalarına devam edebilecek. Sokağa çıkma yasağı, valilikler tarafından gerçekleşecek olan denetimlerle kontrol altında tutulacak. Sokağa çıkma yasağından muaf olan vatandaşların ise muafiyetlerini gösteren bir belgeyi ibraz etmeleri yeterli olacak. Ancak zorunlu haller içinde iken izin belgesi alınabiliyor mu? Bu zorunlu haller nelerdir? Nasıl izin belgesi alırız? Şehirlerarası izin koşuları nelerdir? Nasıl alınır?

Tam kapanma dolayısıyla sokağa çıkma yasağı bulunan vatandaşlar yeterli bir gerekçe ile valiliklerden izin alabilecek. Valilikten izin alabilmek için zorunlu haller içinde bulunuyor olmak gerekmektedir.

Bu zorunlu haller ise şunlardır:

Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan.

Kendisi veya eşinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakınına ya da kardeşine refakat edecek olan (en fazla 2 kişi).

Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen. 5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler.

ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sınavlara katılacak olan,

Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,

Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,

Ceza infaz kurumlarından salıverilen,

Bu haller dışında zorunlu bir halinizin bulunduğunu düşünüyorsanız il valiliği ya da ALO 199 hattını arayarak başvuruda bulunabilirsiniz.

Seyahat İzni Kuralları Nelerdir?

Zorunlu bir kamusal görevin ifası kapsamında ilgili Bakanlık ya da kurum veya kuruluşu tarafından görevlendirilmiş olan kamu görevlileri (müfettiş, denetmen vb.) kurum kimlik kartı ile birlikte görev belgesini ibraz etmek kaydıyla bu hükümden muaf tutulacaktır.

Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınının e-devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacakları başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacaktır. Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuru yapacak vatandaşlarımızdan herhangi bir belge ibrazı istenilmeyecek olup Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapılacaktır.

Seyahat İzni Belgesi Nasıl Alınır?

Seyahat İzin Belgesi başvuruları e-Devlet üzerinden alınıyor. Belge Alo 199 iletişim hattı üzerinden de talep edilebiliyor.

T.C. kimlik numarası ve şifre ile e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra açılan sistem üzerinden yeni başvuru için linke tıklayınız. Daha sonra açılan ekran üzerinden başvuru türünü ve belge türünü seçmeniz gerekiyor.