TMO'nun 2022 yılı Buğday ve Arpa alım fiatları açıklandı. Sert Ekmeklik Buğday ton başına 7050 TL , Arpa ton başına 6000 TL olarak açıklandı. Merakla bekleyiş bitti.

   Biz konuya Ülke üretimi ve çiftçimiz açısından bakmaya çalışalım.                                                                                          

-  Dünyada doğalgaz, petrol ve enerji fiatlarındaki yükseliş.                                                                                                                                          

-  Dünyada gübre fiatlarındaki yükseliş.                                                                                                                                 

-  Rusya , Ukrayna savaşı .                                                                                                                                                                         

 -  Rusyaya batılı ülkelerin uyguladığı yoğun ambargo.  Rusyanında buna doğal gaz ve petrol silahıyla cevap  vermesi.                                                                                                                                                              

-  Pandemi etkisi.                                                                                                                                                                                             

-  İklim krizi ve kuraklık belirtileri.                                                                                                                                                    

-  Ülkelerin tarımsal ürün ticaretine getirmeye başladıkları kısıtlamalar.              

-Ülkelerin ekonomilerinde bu kriz süreclerinin domino etkisi yapma korkusu.                                                                                       

   Tüm bu konular şu günlerde Dünya gündemini yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Belkide şimdiye kadar Tarım ve Gıda Sektöründe hiç bu kadar tereddütlerin ve korkuların hakim olduğu bir süreç yaşanmamıştır.

   Bizim ülkemizde bu durumlardan etkileniyor tabi olarak. Son zamanlarda döviz kurlarındaki artışlar bu etkilenmenin dozajını dahada arttırıyor. Bu da piyasalara yansıyor. Bu süreçte zamanında ve doğru kararlar alınıp uygulanmazsa, Allah korusun gıdaya ulaşmada zorluklar yaşama sürecine doğru gidilebilir.

   Tüm bu olumsuz havaya karşın ülkemizin büyük bir avantajı var. Çünkü tüm bu zorluklara rağmen üretmeye çalışan ÇİFTÇİLERİMİZ var. Eğer Çiftçi kazanır ve bir dahaki seneye kazanacağına inanırsa üretimi attırır. Ve biz bu olumsuz ortamdan en az etkilenen Ülke oluruz. Hatta bu konuda iyi bir planlama yaparsak bu kriz ortamında çıkar ve fırsat süreci bile oluşturabiliriz.  Bu konuyu bir başarı hikayesi ile bağlıyalım.

   Amerika Birleşik Devletleri İkinci Dünya savaşı sürecinde tarımsal üretimini  4 kat arttırmayı planlıyor ve gerçekleştiriyor. Bu süreçte  çiftçinin kullandığı teknoloji gelişiyor, işletmeler büyüyor, tarımsal sanayi gelişiyor. Savaş sonunda oluşan bu ürün stoklarını savaştan çıkan perişan olmuş ülkelere gerek yardım gerek satış yoluyla  ile gönderiyor. Bu işin ikinci ayağı olarakta  geliştirdikler tarımsal teknolojiyi ve sanayi ürünlerini bizim gibi gelişme sürecinde olan ülkelere satıyor. Bu hareket tarihte, bize hiç yabancı gelmeyen adıyla MARSHALL  YARDIMI olarak geçiyor.  Eskilerin tabiri ile ‘ bu kıssadan hisseyle’ biz niye kendi hikayemizi oluşturmayalım.

   Güncel konumuz olan hububat fiatlarına dönelim.  Dünyadaki tarımsal ürünlere ulaşımda yaşanan  bu krizin sembol ismi BUĞDAY olacak gibi. Ancak  hayvansal üretim için gerekli diğer yem ham maddeleride aynı ortamdan etkilenecek  ve  fiatlardaki aşırı artışlar hayvansal üretimide olumsuz etkileyecektir. Ülkemizde bu süreç maalesef yaşanmaya başladı. Bu hususuda gözden kaçırmayalım. Bu konuyuda bir başka yazımızda değerlendireceğiz

    Anadoluda bir söz vardır. ‘ Çiftçinin karnını yarmışlar gelecek sene çıkmış’ derler. Yani Çiftçi her yıl bir sonraki yılın hesabını yapar. Çiftçimizin  bu özellliği  tarımı planlayan  idarecilerin işini kolaylaştırır. Eğer değerlendirilirse..Yoksa sayfalarca maliyet hesapları yapabiliriz burada.  

    TMO 'nin  açıkladığı  2022 fiatları  2023 yılı üretiminin en büyük belirleyicisi olacaktır. 2023 üretimi için çiftçiyi motive edecek fiat, Dünya fiatlarının altında olmayan bir fiattır. Mayıs ayı sonu itibarı ile Dünya piyasalarında bir ton  Buğdayın  fiatı,  ekmeklik buğday 440-460 ABD doları ila makarnalık buğday 460-500 ABD doları aralığında   değişmekte.  Arpa ve Buğdaya verilen bu fiatlar şu an Dünya fiatları ile uyumlu.

    Açıklanan  bu fiatlar TABAN FİAT  olmalı.

Eğirdir Gölü’ne Acil Alarm: 2028’de İkiye Ayrılabilir! Eğirdir Gölü’ne Acil Alarm: 2028’de İkiye Ayrılabilir!

    Neden.

    Çünkü Dünyadaki fiatlar, yazımın başında belirttiğim mevcut süreç yüzünden yükselme eğiliminde. Ülkemizin Döviz kurları ile olan sıkıntısınıda dikkate alırsak hasat başlangıcında açıklanan bu fiat hasat sürecinde  Dünya piyasalarının altında kalabilir. O yüzden Ülkemizdeki hasat sürecinde Dünya fiatları izlenerek her ay yeni fiat belirlenmeli . Bu sayede iç piyasanında düşmesinin ve çiftçi maduriyetinin önüne geçilmiş olunur.  Böylece 2023 yılı üretimi için Çiftçidede büyük motivasyon sağlanmış olur. Ayrıca bu uygulama iç piyasadaki manipilasyonları engelliyecek psikolojik bir bariyer oluşmasını sağlar. Böylece  2023 yılı üretimi için Çiftçide  büyük  bir motivasyon sağlanmış olur. Çiftçinin bu yüksek motivasyonu ile 2023 yılı hububat üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılabilir. Tüm bu durumları değerlendirdiğimizde  2023 yılı hedefimiz,   % 30 luk üretim artışı neden olmasın.

     TMO itahalatı daha ucuza yapamayacağı için bu uygulama, kendisi açısındanda doğru bir tercih olacaktır.

   Temel sloganımız ÇİFTÇİ KAZANIRSA ÜRETİR.

   Kalın sağlıcakla  …                        

İsmail EMETLİ

Ziraat Yüksek Mühendisi 

 [email protected]