Rize’de emekli Beden Egitimi Ögretmeni Recep Kaya hobi olarak basladigi hayvanciligi gelistirerek hayvanlari için yem üretmeye basladi. Yem üretirken asamalarini kayit ederek video olarak sosyal medya hesabindan paylasan Kaya, paylasimini görüp kendisini arayanlara nasil yapilacagini anlatiyor.

Yem ücretlerinin fiyatindan sikayetçi olan Kaya arastirarak maliyeti düsürmenin yollarini aradi ve 15 metre karelik hobi atölyesinde yem için bir sistem kurdu. Önce karanlik alanda yemleri ortalama 24 saat ile 48 saat arasinda suyun içerisinde bekleten Kaya daha sonra yemleri çikartarak hazirladigi tepsiye seriyor.
Tepsiyi yine karanlikta 24 saat boyunca bekletiyor ama bu kez 24 saatte 3 veya 4 kez su veriyor. 24 saat daha bekleyen yem tohumlari yesermeye hazir oluyor ve raflarda ki yerini aliyor. Raflar ise günlerine göre kisimlara ayriliyor. 10 günü dolduran yemler artik hayvanlar için hazirlanmis oluyor.



Ineklerin süt verimi iki katina çikti

Kurdugu yem atölyesi sayesinde yüzde 60 kar ettigini ve yemlerin otlara oranla daha fazla protein verdigini dile getiren Recep Kaya, ayni zamanda hayvanlardan aldigi sütünde arttigini dile getirdi. Kaya “Son zamanlarda ülkede hayvancilik ve tarim alaninda biraz sikinti gördügüm için böyle bir yola basvurdum. Kendi otumu, kendi yemimi kendim üretmeye basladim. Herkese siddetle tavsiye ediyorum.
Örnegin 100 liraya mal ettiginiz bir yemi bu sekilde 40 liraya mal edersiniz. Yani yüzde 60 kazanciniz var. 100 liraya mal ettiginiz bir yemden, atiyorum birim olarak 100 protein aliyorsaniz, 40 liraya ürettiginiz bu yemden 600 protein aliyorsunuz. Burasi isin en can alici noktasi.
Daha önce ben ahira inekleri sagmaya giderken 1 kap süt alip geliyorduk. Bu yemi yedikten sonra ikinci kap ta dolamaya basladi. Herhalde bu gidisle bizi üçüncü kaba da getirecek” dedi.

“Ilk önce karanlik bir yerde tohumlamaya birakiyoruz”
Sistemin çok basit oldugunu dile getiren Kaya “Bunun yapimi çok kolay, çok basit. Ilk önce karanlik bir yerde tohumlamaya birakiyoruz. 25-30 saat suda bekledikten sonra bunlari tavalara dizip karanlik bir yerde 24 saat daha bekletmek zorundayiz.
Bu arada 3 veya 4 kez de islatiyoruz. Daha sonra raflara diziyoruz, onlar kendi kendine büyüyor zaten. Serada da 3-4 bölüm olacak. Örnegin burada 10 günlük var, 5 günlük var, 4 günlük var, 1 günlük var. Bir taraftan bitiyor, diger taraftan yenisi yetisiyor” ifadelerini kullandi.



15 Metrekare alanda 1 ayda 2 ton yem üretti
Küçücük hobi atölyesini bir üretim haneye çevirdigini sözlerine ekleyen Kaya “15 metre kare yerde ben yarisini kullanarak ayda 2 ton yem elde ediyorum. 6 tane hayvanim var, yemler terekte kaldi. Bekliyorum hayvanlara verdigim bitsin de bunlari da onlara vereyim diye. Zaten fazla bile gelse 10 günden sonra herhangi bir yere serince orada gelisimine devam eder. Raflarinizi her zaman dolu tutun. Ülkenin hayvanciliginin ve tariminin bununla gelisecegine inaniyorum ben” dedi.
Sosyal medyada gören Kaya’yi aradi.

Sosyal medyada yem yetistirirken videolar paylasan Kaya gören herkesin kendisine ulasarak nasil yapildigini sordugunu ve herkesi yem yetistirme noktasinda tesvik ettigini dile getiren Kaya “Özel egitimini veriyorum artik bunun. Günde 3-4 kisi gelip nasil yapildigini ögreniyorlar. Arayanlar var onlara anlatiyorum, motorumun arkasina koyuyorum gidiyorum gördügüme anlatiyorum.
Bir sekilde bu tutacak yani, tutmamasi için hiçbir sebep yok. Aksine tutmasi için çok sebep var tutmamasi için hiçbir sebep yok. Devletten is beklemeyin, kendi isinizi kendiniz kurun” seklinde konustu.