Aylar oldu, çiftçinin alacakları ödenmedi

CHP’li Sarıbal sordu: Destek kesintilerinin geri ödemesi ne zaman?

Çiftçilere verilen tarımsal desteklerden kesilen stopaj vergilerinin kaldırılması ve yapılan kesintilerin faizi ile geri ödenmesi için karar alınmasının üzerinden 3 ay geçti ama çiftçilere hala ödeme yapılmadı.

Konuyu TBMM’ye taşıyan CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin cevaplandırması istemiyle verdiği önergede, çiftçilere ödemenin ne zaman yapılacağını sordu.

26 Ekim 2021 tarihinde yürürlüğe giren Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Yapılan Tarımsal Destek ödemeleri üzerinden kesilen gelir vergisi kesintilerinin iadesi kararı alındığını hatırlatan Sarıbal, şunları söyledi:

Nihat Çelik: 7,5 Milyon Orman Köylüsü Ormanların Teminatıdır Nihat Çelik: 7,5 Milyon Orman Köylüsü Ormanların Teminatıdır

3 ay geçti, ses yok

“10 Aralık 2021 tarihinde Gelir Vergisi Genel Tebliği yayınlanarak, konuyu yargıya taşımayacaklarını taahhüt eden bir matbu dilekçeyi imzalamaları halinde, çiftçilere, destek kesintilerinin faizi ile ödeneceği söylendi. Başvurular için 31 Aralık son gün olarak belirlendi. Çiftçiler gereken imzalı başvuruları yaptılar. Ama son başvuru tarihinin üzerinden 3 ay geçti, ödeneceği söylenen kesintilere ilişkin hiçbir gelişme yaşanmadı.

Çiftçimiz zaten doğru dürüst bir destek almıyor. Verdikleri üç kuruş destekten de yıllarca stopaj adına kesintiler yaptılar. Bunun yasal olmadığı mahkemelerce karar altına alınınca yasal düzenleme yaptılar ve kesintileri vereceklerini söylediler. Aradan aylar geçti. Kimseden ses seda yok

Dağı taşı ekin demek kolay

Geçen yıl kuraklıktan kaynaklı gelir kaybına uğrayan çiftçiler için destek kararı alındığını hatırlatan Sarıbal, “Kuraklık için verdikleri desteği de ekim dönemi bittikten, para pul olduktan sonra vermişlerdi. Şimdi de desteklerden yapılan kesintilerin ödemesini unutulmaya bıraktılar. ‘Dağı taşı ekin’ demek kolay. Önce çiftçinin hakkı olan parayı verin” diye tepki gösterdi. Sarıbal, “Bahar ekim dönemine girilirken, söz verilen destek kesintileri iadesi biran önce çiftçiye ödenmeli. Çiftçiye küçük de olsa bir katkı sunmalı. Bunun için konuyu Meclis’e taşıdık. Hazine ve Maliye Bakanından bir cevap alabilirsek, biz de çiftçilerimizle paylaşacağız” dedi.