Antepfıstığı’nın Çin’e ihracı konusunda pürüzler aşıldı. Çin ile Türkiye arasında ‘Antep Fıstığı için Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü’ 2016 yılında imzalanmış ancak bugüne kadar bazı sorunlar nedeniyle ihracat başlayamamıştı. Hatta son yıllarda artan fıstık stokçuluğunun nedeni olarak Çin’e başlayacak ihracat gösteriliyordu. Çin’in her yıl 100 bin ton Antepfıstığı alması bekleniyor.

Müjdeyi Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi, Emin Önen verdi. Emin Önen, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde Çin, Türkiye’den Antep Fıstığı alımını resmen başlattı. Çin’in 2018 yılında kabuklu/ kabuksuz 352,5 M. $’lık Antep Fıstığı ithal ettiğini bilmek önemli. Ülkemiz, üreticimiz ve ihracatçımız için hayırlı olsun. 3 Eylül 2016’da Türkiye/Çin arasında ‘Antep Fıstığı için Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü’ imzalanmış, ancak bazı teknik şartlar sebebiyle Çin’e Antep Fıstığı ihracatımız resmî olarak başlayamamıştı.” Dedi. Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Kontrol, Denetim ve Karantina Genel İdaresi Arasında Türkiye’den Çin’e İhraç Edilen Antepfıstığı İçin Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü, 3 Eylül 2016 tarihinde imzalanmıştı.
Başka bir ülke ve/veya bölge orjinli Antepfıstığı Türkiye’den Çin’e ihraç edilemeyecek.

Türkiye’de yeni bir zararlı ortaya çıkarsa, Çin tarafı zamanlıca bilgilendirilecek.

Türkiye’den Çin’e Antepfıstığı ihraç etmek isteyen depolama ve işleme tesisleri Türk Tarafınca kayıt altına alınacak. Tesislerin listesi Çin tarafınca denetlenecek ve onaylanacak.
Türkiye’den ihraç edilen Antepfıstığı toprak, yabancı ot tohumları ve her türlü bitki kalıntılarından ari olacak. Her pakette; ürün adı, orijin yeri, parti numarası, depolama ve işleme tesisinin adı veya kayıt numarasına ek olarak, Çince “Bu Antepfıstığı partisi Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihraç edilecektir” ifadesi de yer alacak.