Tarım Haftası nedeniyle Ege İhracatçı Birlikleri'nin 2020 yılı tarım ürünleri ihracat performansını değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları, 2021 yılında Ege Bölgesi'nin tarım ürünleri ihracatında yüzde 10 artış hedeflediklerini, 2021 yılında 5,5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak için çalışacaklarını vurguladı. Egeli tarım ihracatçılarının ortak kaygısı ise kuraklık.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki tarım ihracatçı birliklerinin 2020 yılında EİB'nin gururu olduğunu söyleyen EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, 2020 yılında pandemi nedeniyle doğal ürünlere ilginin arttığını, bu trendin 2021 yılında da devam etmesini beklediklerini kaydetti.

2020 yılında yurtdışı seyahatlerinin, fiziki fuarlar ve ticaret heyetlerinin yapılamaz hale geldiği evrede hızlı aksiyon alarak dijital pazarlamayla hedefe ulaştıklarını anlatan Celep, "EİB olarak Dubai Sanal Sektörel Ticaret Heyeti ve The Fource sanal gıda fuarını düzenledik. Çin İthal Ürünler Fuarı'na Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu gerçekleştirdik. Üreticilerimiz üretti, ihracatçılarımız dünyanın dört bir tarafına Ege'nin lezzetlerini ulaştırdı. Ortak çalışmanın sonucunda bu başarı geldi. Bu başarıda emeği olan tüm üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı kutluyorum. 2021 yılında daha parlak başarılara imza atmak için çaba göstereceğiz. Toprak anadan aldığımız, Güneş'in ışığıyla kuruttuğumuz içerisine herhangi bir şey katmadığımız ürünlerimize talep artışı olacaktır. Organik ürünlerimiz de bu süreçte daha fazla talep görecek." dedi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 846 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 60’ını yaptığını dillendiren Celep, tarım sektörünün 2021 yılı gündeminde olacak konu başlıklarını ise kuraklık, su tüketimi, kaynakların verimli kullanımı, tarımsal destekler, yenilebilir enerji, sürdürülebilirlik, kontrollü zirai ilaç kullanımı olarak özetledi.