Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet et ithalatı nın devam etmesi durumunda hayvancılığın biteceğini belirterek, bir an önce bu yanlış uygulamalardan dönülmesi gerektiğini söyledi.
 
Yaklaşık olarak 2 aydan beridir et ithalatı hakkında düşüncelerini sürekli olarak dile getirdiğini aktaran Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Gözet, sadece et ithalatında değil hangi ürün olursa olsun, ithalatının önünün sınırsız açılması durumunda yerli üretimin biteceğini ifade etti.
Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet, “ Bilindiği gibi Avrupa Birliği Ülkeleri hayvancılığa ciddi anlamda destek veriyorlar. Onların üretim maliyetleri bizden çok daha aşağıdadır. Diğer taraftan Avrupa Birliği Ülkeleri kırmızı et ihtiyacının yüzde 80’nini domuz etinden karşılıyorlar. Biz Müslüman bir ülkeyiz ve domuz eti tüketimi yok denilecek kadar az. Biz kırmızı et ihtiyacımızın büyük kısmını büyükbaşla, az bir kısmını ise küçükbaşla karşılıyoruz.
Yurt dışından hayvan ithalatı zaten yapılıyordu. Bununla birlikte mamül yani et geldiği zaman, bir süre sonra artık vatandaş bu işten para kazanamadığı için çekilecek. 10 sene sonra biz eti 500 liraya yiyeceğiz.”
-Girdi maliyetlerine bakıldığında et pahalı değil-
Üreticinin girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Gözet, “Girdi maliyetlerine bakıldığında aslında et fiyatları ülkemizde pahalı değil. Ben yarım litre suyu 1 liradan alıyorum. Üretici ise 1 litre sütü 1 lira 20 kuruşa satıyor. Peki neden su veya başka bir şey pahalı demiyoruz da et pahalı, süt pahalı diyoruz. Çünkü onları kendimiz üretiyoruz.  Onlarda bittin diye.
-Para kazanamayan üretici hayvanını satarak tüketici olacak-
Para kazanamayan üreticinin hayvanını satıp şehirlere göçerek tüketici konumuna geldiğinin altını çizen Talat Gözet sözlerini şöyle sürdürdü.  “Hayvancılık ciddi manada teşvik edilecek. Bu iş siyaseten yapılmayacak ve gerçekten bu işi yapacak kişiler bulunup desteklenecek. Bu iş bir devlet politikası haline getirilecek, aynı zamanda sürdürülebilir bir proje yapılacak. Yani şimdi süt 1 lira 40 kuruş ise, seneye bu fiyat 1 lira 20 kuruşa gerilemeyecek.  1lira 60 kuruşa çıkacağını bilirsem bende ona göre yatırımımı yapacağım.
Sürdürülebilir bir hayvancılık politikası olacak, bu devlet politikası olacak, inişli çıkışlı olduğunda üretici bu sektörden kaçıyor. Çünkü zor ve meşakkatli bir sektör. O yüzden üretmek istemiyor.
Zaten büyük işletmeler bu işten kar etmediği zaman hemen çekilir. Bizim bahsettiğimiz kesim kırsalda yaşayan küçük işletmelerdir. Bu kırsalda yaşayan insanlarımız teşvik görüp kazanmaya başlarsa bugün 10 ineğini 20 ineğe çıkarır. Eğer para kazanamazsa o elinde ki ineğini de satarak büyükşehirlere gelerek, ya devletin fonlarından geçinmeye devam edecek veya asgari ücretle çalışmaya başlayarak üreticilikten tüketici konumuna gelerek yaşamına devam edecektir. Ne yazıkki her sektörde olduğu gibi bu sektörde de ciddi anlamda rant var ve bununla bağlantılı olarak bir ithalat lobisi var.“dedi.