Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Ürünleri Pazarlama Sistemi üzerinden Şubat 2018 itibariyle, 81 ilde 25 market, 14 hal/pazardan 29 ürünün fiyatını takibe aldı. 
Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Koordinasyonu, gıda ve tarım ürünlerine ilişkin piyasaları izlemek, tarım politikalarının doğru ve etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik stratejileri geliştirilmek ve piyasa verilerinin doğruluk ve güvenilirliğinin sağlanmasına ilişkin tedbirlerin alınmasına yönelik faaliyetlerde bulunuyor.
Bazı Bakanlıklar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerinden oluşan Koordinasyon, son olarak 7 Mart’ta “tarım istatistiklerinin geliştirilmesi” gündemiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nde (TRGM) toplandı.
Genel Müdür Emin İzol başkanlığında yapılan toplantıya; Merkez Bankası Genel Müdürü Semih Tümen ve Genel Müdür Yardımcısı Cevriye Aysoy, Kalkınma Bakanlığı Tarım Daire Başkanı Taylan Kıymaz, TÜİK Tarım Daire Başkanı İlhan Tarlacı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Genel Müdür Yardımcıları Dr. Metin Türker, Muhsin Yazıcı, İstatistik ve Değerlendirme Daire Başkanı Yavuz Er, Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanı Dr. Hakan Velioğlu, Pazarlama Daire Başkanı Özgür Akif Tel, Destekleme Daire Başkanı Hayri Yılmaz ve konu ile ilgili uzmanlar katıldı.
AB İle Uyumlu Yeni Veri Toplama Sistemi Kurulacak
Toplantıda konuşan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü İstatistik ve Değerlendirme Daire Başkanı Yavuz Er, halen sahadan istatistik verilerin toplanmasında İstatistik Veri Ağı, Tarım Ürünleri Maliyet Sistemi, Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi, ÇMVA, TÜKAS olmak üzere toplam 6 farklı sistemin kullanıldığını söyledi.
Bu sistemlerin daha iyi ve etkin kullanılması amacıyla Kalkınma Bakanlığı destekli Tarımsal İstatistikler Veri Toplama Süreçlerinde İyileştirme ve Değerlendirme Kapasitesinin Artırılması Projesinin yürütüldüğünü ve AB ile uyumlu olarak yeni bir veri toplama metodolojisi geliştirilmesinin hedeflendiğini belirten Er, belirlenecek metodolojinin uygunluğunun değerlendirilmesinden sonra 2019 yılı çalışmalarında kullanılmasının planlandığını bildirdi.
Metodoloji deneme sürecinin 6 ya da 7 ay süreceğini ve işletmeden pazarlamaya kadar sektörün tüm paydaşlarının çalışmalarda yer alacağını anlatan Yavuz Er, ayrıca, projeksiyonlar, istatistiksel analiz ve değerlendirmeler yapabilmek üzere yazılım ve programlarının tedarik edileceğini kaydetti.
Tarım Ürünleri Pazarlama Sistemi
Pazarlama Daire Başkanı Özgür Akif Tel ise Tarım Ürünleri Pazarlama Sistemine, Şubat 2018 itibari ile veri girişlerinin 81 ilde düzenli olarak yapıldığını, 25 market, 14 hal/pazardan 29 ürünün fiyatının takip edildiğini açıkladı. Ülke çapında mağaza zinciri olan marketlerden fiyat takibinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Tel, günde yaklaşık 100 bin veri girişi yapılan sistemin, ilgili diğer Bakanlık uygulamaları ile entegre edileceğini ifade etti.
TÜKAS ve ÇKS Kayıt Sistemleri
Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanı Dr. Hakan Velioğlu ise Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS) ile Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) arasındaki kapsam farkı konusunda bilgiler verdi. ÇKS’de destek alan tarım alanlarının %65’inin kayıtlı olduğunu, ancak TÜKAS’da %75 kayıt oranı olduğunu vurgulayan Velioğlu, bunun daha doğru yürütülebilmesi için ihtiyaç duyulan tablet tedariki için yapılan çalışmaları anlattı. Çalışmalarla ilgili olarak yol haritası ve süreci, 2014 yılında yapılan çalışmanın istatistiki detayları ve Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) hakkında da bilgi veren Velioğlu, ÇMVA ile elde edilecek yıllık gelir tespitinin önemine dikkat çekti. Velioğlu, modüllerin çalışmasının rehabilitesine yönelik COGNOS Programının tanıtımını da yaptı.
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sistemleri Geliştirmeli"
Toplantıda söz alan TÜİK Tarım Dairesi Başkanı İlhan Tarlacı, Pazarlama Daire Başkanlığı yaklaşımının geliştirilmesi gerektiğini belirterek, fiyat artışını tespite yönelik bir kayıt sistemi kullanılmasının zorunlu olduğuna değindi.
Kalkınma Bakanlığı ve Merkez Bankası yetkilileri de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çalışmalarda daha da ileri gitmesi ve mevcut sistemleri geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, ÇKS ve TÜKAS hakkındaki görüşlerini dile getirdiler.