İnsan beslenmesi, bütün dünyada olduğu gibi Ülkemizde de çağımızın sorunlarının başında gelmektedir. Beslenme denilince akla proteinli besinler gelir. Proteinli besinler iki kaynaktan sağlanır.
 
1-Hayvansal kaynaklı Proteinler
2-Bitkisel kaynaklı proteinler günlük ortalama  70 g proteine ihtiyaç duyan bir insan bu ihtiyacının yarısını bitkisel kaynaklı,yarısınıda  et gibi hayati öneme sahip hayvansal gıdalardan temin eder.Bu açıdan bakıldığında Türkiyede hızla artan nüfusun yeterli ve dengeli beslenmesi için hayvancılık büyük önem taşımaktadır. ET ve Süt üretimini artırmak, insanların yiyecek sorunlarını çözmek demektir. Hayvancılıkta amaç;bol,kaliteli ve düşük maliyetli hayvansal ürünler elde etmektir.2019 yılı itibarı ile Ülkemizin Büyükbaş hayvan varlığı 17 milyona,Küçükbaş hayvan varlığı 44 milyona ulaşmıştır. Bu göstergeler ışığında baktığımızda girdi maliyetlerini en aza indirip en yüksek verimi elde etmek gerekir,verimde yemlerin kaliteli ve hayvanların iştahını açacak nitelikte olmasına bağlıdır.İşte tam da bu noktada Tarımsal sanayi sektörüne ve çiftçilerimize yeni bir  prosesin Lansmanı nı yapmak uygun düşecektir.           
  Süt verimini ve süt proteinini arttırır, Sindirile bilirliği yüksek olup üretim teknolojileri sayesinde yüksek sıcaklıkta zararlı mikro organizmalar yok edilmiş olur. Dane ve kırılmış mısıra göre kullanım miktarı daha yüksek olup rasyonda iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca erken Laktasyonda vücüt kondisyonunu dengede tutar Mısır Cipsi Teknolojisinin Ülkemizde yaygınlaşması ile Süt ve Besi İşletmelerinde karlılık %10-15 oranında artacaktır. Buna Bağlı olarak Tahıl Üreticileri Üretim aşamasında kaliteyi yakalamak adına nitelikli girdiler kullanmak durumunda kalacaklar böylece birim alandan alınan verim ve ürün kalitesi artacaktır.Büyük Hayvancılık ailesini beslemek ve İnsanlık ailesine ise temiz ve sağlıklı et yedirilmesi için gece gündüz  çalışan sektör yaklaşık 25 milyon tona yaklaşan yem üretimi gerçekleştirmektedir. Çok çeşitli yem alternatiflerinin olduğu bu sektöre,   

 
 
 

Mısır Cips Yeminin Yeni bir Proses olduğunu ve bu Teknolojik olanakların da beraberinde getirdiği bu yeni ürün ile yem fabrikasının buharla pişirilmiş mısır ezmesi (mısır cipsi) yemi üretmesi olanağını İş İnsanlarının dikkatine sunmak istedik.
 Üretilen mısır ezmesi yemleri daha iyi bir paçal oluşturmak için veya tek başına çelik silolara alınarak ve buradan istenen karışımla paketleme makinelerine gönderilebilir.Bu proses ile (Mısır Cipsi) hayvancılık yapan çiftçilerimiz daha çok kazanacak ve ülkemizin hem et verimine hem de süt verimine büyük katkı sunacaktır. Hayvancılığın en önemli girdisi yemdir. Yemin kalitesi de son derece önemlidir. Şu anda kullanılan toz yemlerin maalesef içeriğini gözle anlamak mümkün değildir.Hâlbuki  bu yeni yem çeşidinde insanlar yemi ellerine alarak yemin içinde neler olduğunu gözle görebileceklerdir. Çiftçimize sadece mısır cipsi vererek veya isteyen arpa ezmesi karıştırarak, isteyen bu ezmelerin içine toz yem ilave ederek. Böylece yavru veya yetişkin küçük veya büyükbaş beslemesinde her çeşit ihtiyaca göre rasyonun da kullanacaktır.
Bizim amacımız Ülkemizdeki küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerimize daha kaliteli, daha verimli, daha besleyici ve her türlü hile ve hurdadan uzak şeffaf yeni bir yem çeşidi sunmaktır. Mevcut yemlerin içeriklerini analiz etmek son derece zordur. Ülkemiz Hayvancığının gelecek yıllarda daha üst seviyelere çıkması için çalışan Tüm sektör paydaşları ve saygıdeğer yetiştiricilerimiz büyük gayret göstermektedirler. Bu emeklerin heba olmaması için Tarım ve Orman Bakanlığımız Tüm imkânlarını seferber ederek, Türk Çiftçisinin ve Türk Sanayicisinin yanında olduğunu her zaman hissettirmiş ve hissettirmeye devam edecektir. Ana olmadan Dana olmaz (Bu tabirde Ana, Tarım ve Orman Bakanlığı)
   Yapılacak olan yeni yem çeşidi (buharla pişirilmiş mısır cipsi) üretimi ve paketlenmesi için aşağıdaki makine ve teçhizat listesine ihtiyaç bulunmaktadır.

 

  1. Buhar Kazanı: Bir saatte 5 ton buhar üretebilen buhar kazanı ve diğer yardımcı ekipmanları.
  2. Buharlı Pişirme Sistemi: Mısırı 150 Cº  sıcaklıkta pişirecek seri üretime uygun mısır pişirme sistemi. Bu sistem sürekli akacak olup mısırlar hareket halinde iken buharla pişirilecektir.
  3. Mısır Ezme Makinesi: Buharla pişirilmiş mısırlar silindirlerden geçirilerek cips haline getirilecektir.
  4. Soğutma ve Kurutma Tüneli: Pişirilmiş, ezilmiş ve cips haline getirilmiş mısırların depolamaya ve paketlemeye gönderilmeden önce kurutulması gerekir. Mısır cipsleri soğuk hava üflemeli bir tünelden geçecek ve içindeki nem oranı düşürülerek kurutulacaktır.
  5. Mamül Ürün Çelik Siloları: Yem imalatının gece gündüz herhangi bir zaman yapılabilmesi için ürünün mamül ürün silolarında depolanabilmesi gerekir. Bu nedenle farklı ürünleri paçal yapabilmek veya mısır cipsi içine arpa cipsi veya toz yem katabilmek için imal edilen mısır cipsinin önce 100 tonluk çelik silolara gönderilmesi gerekir. Burada toplam 6 adet 100’er tonluk çelik silo imalatı yapılacaktır. Siloların altında bulunan otomatik paçal sistemi ile müşterinin talebi doğrultusunda yem hemen çuvallanacaktır.
  6. Yem Paketleme Makinesi: Siloların altından paçal yapılarak gelen yemler çuvallanabilmek için paketleme makinesine gönderilecektir. 25 veya 50 kg çuvallara paketleme yapabilen bu makine sayesinde yemler çuvallara paketlenerek bir bant aracılığı ile kamyona veya traktöre yüklenecektir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Ali KOÇ Ziraat Yüksek Mühendisi /  Kocaeli Tarım ve Orman Müdürlüğü  Email: [email protected]