Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, Genç Çiftçi Projesi kapsamında hibe edilen danalar, çiftçiler tarafından kabul edilmedi. Hayvanların sözleşmeye aykırı olarak cılız ve piyasa fiyatının çok altında olduğunu belirten çiftçiler, durumun düzeltilmesini istedi.
Şanlıurfa Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Birliği Müdürlüğü tarafından Kızıltepe hayvan pazarında teslim edilmek üzere getirilen danalar, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyon ile yetiştiriciler tarafından kontrol edildi. Hayvanların proje şartnamesi ve hayvan alım sözleşmesi standartlarına uygun olmadığı, hayvanların çok zayıf ve cılız olduğu ve ırk özelliği taşımadığı gerekçesiyle tutanak tutulup teslim alınmadı.
Çiftçiler ile Şanlıurfa Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Birliği Müdürlüğü yetkilileri arasında hararetli tartışmaların yaşadığı gözlemlendi. Tarım İlçe Komisyonunun tutanak tutması, çiftçilerin de danaları teslim almaması nedeniyle hibe edilen hayvanlar geri gönderildi.
"Bunları kabul etmiyoruz"
Devletin kendilerine 15 bin TL değerinde dana verdiğini ama gelen danaların bu değerde olmadığını öne süren Habip Akgün, "Bize gönderilen hayvanlar 6 bin değerinde. En iyilerini seçerseniz en fazla 7 bin TL eder. Devletimiz bize bir fırsat tanımış.İnsan hayatında ancak bir defa alabilir. Ben bu gece heyecandan yatamadım. devletimiz bize güzel hayvan verecek diye. Ama bize gelen öyle değil. Devlet bu hayvanlar için 15 bin TL ödeme yapıyor yalnız çiftçilere ulaşan sadece 6-7 bin TL değerinde. Eğer bu paranın devlete kalacağını bilsem aldığıma dair imza atarım, devletime kalsın ama öyle bir şey yok. Bu para aracılara kalıyor. 15 genç çiftçiyiz. Biz bunları kabul etmiyoruz. Almadığımıza dair tutanak tutup imzaladık. Bunlar bizim üzerimize 3 seneye kadar ipotektir. Bunları beslesek de bir kâr alamayız. Onun için Fakıbaba’dan yardım bekliyoruz." dedi.
Çiftçilerden Hamdullah Baran ise Batı ve Doğu bölgelerinde hibe edilen hayvanların eş değer olmadığını, Doğu'ya değeri düşük hayvanların verildiğini iddia etti.
Yaptıkları sözleşmeye göre danaların yurt dışından getirilmesi gerektiğini ancak danaların Kars’tan getirildiklerini ve gerekli ırkı taşımadıklarını savunan Mehmet Ali Bayram, durumun düzeltilmesini talep etti.
"Genç çiftçilerimiz mağdur olmayacak, kendilerine belirtilen şartlarda danalar teslim edilecektir"
Kızıltepe İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden konuya ilişkin alınan bilgilere göre çiftçilerin mağdur edilmeyeceği belirtildi.
Yetkililer, "Her bir genç çiftçiye 30 bin TL değerinde hibe desteği verildi. Bunun yarısı inşaat, kalan diğer yarısı ise hayvan desteğidir. Gelen hayvanlar çiftçilere teslim edilmeden önce İlçe Tarım bünyesinde kurulan komisyon tarafından kontrol ediliyor. Çiftçiler kabul etse bile komisyonun yaptığı kontrollerde hayvanlarda belirtilen şartlar bulunmasa kabul etmiyoruz. Bugün gelen danaların yetiştiriciler ve komisyon tarafından müştereken kabul edilmediği yönünde rapor tutuldu ve gelen danalar geri gönderildi.  Bu konuda genç çiftçilerimiz mağdur olmayacak, kendilerine belirtilen şartlarda danalar teslim edilecektir.” ifadelerine yer verdi. Kaynak: İLKHA