Maliye Bakanlığı, Torba Yasa uyarınca 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle başlayan bazı içeceklerde yüzde 10 ÖTV uygulamasına ilişkin uygulama tebliğini yayınladı.
Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen, 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile makaronlar da sigara ve diğer tütün mamulleri gibi ÖTV kapsamına alınırken, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içerecekleri, soğuk çay, meyveli içeceklerden de yüzde 10 ÖTV alınması hükmü getirilmişti.
ÖTV alınacak içecekler
Buna göre, Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’nin “Kolalı gazozlar ve alkollü içkiler”i kapsayan A Cetveli, “Alkollü içkiler, Kolalı, meyvalı ve sade gazozlar, Alkolsüz biralar, ambalajlanmış ve/veya toptan teslime konu edilen; meyve nektarları, meyveli içecekler, limonatalar, enerji içecekleri, sporcu içecekleri, soğuk çay, soğuk kahve, tonik ve tatlandırılmış veya aromalandırılmış benzeri içecekler” şeklinde düzenlendi.
ÖTV’ye tabi olmayanlar
Buna karşın etil alkol ve ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmamış veya lezzetlendirilmemiş sular (tabii veya suni mineral sular ve gazlı sular dahil) söz konusu listede yer almadığından, sebze suları ile Türk Gıda Kodeksine göre %100 meyve suyu sayılan meyve suları ve doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış meyveli gazlı içecekler parantez içi hükümle kapsam dışı bırakıldığından ÖTV’ye tabi olmayacak.
Toptan ve perakende teslim
A Cetvelindeki bazı içecekler için verginin kapsamının belirlenmesi açısından öngörülen toptan teslim, teslimi yapılan içeceklerin aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar ile işletmelerinde kullanacak olanlara teslimi için kullanılırken, bunlar dışındakilere yapılan teslim, perakende teslim sayılacak. İçeceğin ticari amaçla satılmak ya da işletmede kullanılmak üzere ithali de toptan teslim sayılacak.
Hazır ambalajlı içecekler
Tebliğe göre, ambalajlanmış içecekten maksat, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nde tanımı yapılan şekilde hazır ambalajlı gıda kapsamında teslime konu edilen içecek. Her durumda açılmadan veya değiştirilmeden içeriği değiştirilemeyecek şekilde, içeceği tamamen kaplayan bir ambalajın içine konulmak suretiyle, son tüketiciye veya toplu tüketim yerlerine sunulmak üzere teslime konu edilen hazır ambalajlı içecekler, verginin kapsamında olacak. Öte yandan, toptan teslime konu edilenler hariç olmak üzere, perakendeci tarafından doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş içeceklerin teslimi ise ÖTV’ye tabi olmayacak.
Örneğin, içecek imalatçısı tarafından ambalajlanmış veya ambalajlanmamış olarak toptan teslime konu edilen limonata, meyve nektarı gibi içecekler ÖTV’ye tabi iken, bu içeceklerin pastane işletmesi tarafından imalathanesinde imal edilip, pastanede doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş şekilde perakende satışa sunulması ÖTV’ye tabi olmayacak. Aynı şekilde, soğuk kahve imalatçısı tarafından ambalajlanmış olarak toptan veya perakende satışa konu edilen soğuk kahve içeceği ÖTV’ye tabi iken, kafe işletmesi tarafından imalathanesinde imal edilip, kafede perakende satışa sunulan soğuk kahve ÖTV’ye tabi olmayacak.
Makaron düzenlemesi
Torba Yasa ile getirilen düzenleme doğrultusunda uygulama tebliğinin üçüncü paragrafında yer alan “tütün mamulleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve makaron” ibaresi eklendi.
Öte yandan, mallardan bazılarının sadece ambalajlanmış olanları verginin konusuna alındığından, teslime konu edilen içeceğin hazır ambalajlı gıda kapsamında olup olmadığı; Türk Gıda Kodeksine göre %100 meyve suyu sayılan meyve suları (Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliğinde tanımlanan meyve suyu ve konsantreden meyve suyu) kapsam dışında olduğundan, teslime konu edilen içeceğin %100 meyve suyu niteliğini haiz olup olmadığı hususları, Türk Gıda Kodeksine göre ilgili mevzuatta yapılan belirleme ve açıklamalar çerçevesinde tespit edilecek.
 III sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan içeceklerden bazılarının sadece ambalajlanmış ve/veya toptan teslime konu edilenleri verginin kapsamında olduğundan, söz konusu içecekleri imal etmekle birlikte; imal ettiği içecekleri toptan teslime konu edenlerin, söz konusu içecekleri ambalajlanmamış (dökme halinde) olarak satışa konu etseler dahi, imal ettikleri içecekleri hazır ambalajlı gıda kapsamında teslime konu edenlerin, hiç toptan teslimi söz konusu olmasa dahi mükellefiyet tesis ettirmeleri gerekecek.
İmal ettikleri içecekleri ambalajlanmamış olarak veya doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olarak sadece perakende teslime konu edenlerin, başkaca ÖTV’ye tabi mal satışı bulunmaması halinde, ÖTV mükellefiyeti tesis ettirmesine ise gerek olmayacak.
B bölümünde yer alan; “perakende satışa sunulan sigaraların birim ambalajı içinde yer alan her bir sigara” ibaresi, “perakende satışa sunulan sigaraların ve makaronların birim ambalajı içinde yer alan her bir sigara veya her bir makaron” şeklinde, “20 adet sigaradan” ibaresi “20 adet sigaradan, 50 adet makarondan” şeklinde değiştirildi.
Makaronda verginin hesabı
Makaronun vergilendirilmesinde, perakende satış fiyatına bu mallar için geçerli olan ÖTV oranı uygulanarak nispi ÖTV tutarı hesaplanacak. Ancak hesaplanan tutar, birim paket içindeki her bir makaron için belirlenen asgari maktu vergi tutarına göre hesaplanan vergi tutarından az olamayacak.