Covid – 19 Hastalığı hayatımızda birçok şeyi değiştirmeye devam ediyor. Bunların asıl altında yatan şey ise iklim değişikliği ve çölleşme midir?
Dünyada iklim değişikliği ve çölleşme nedeni ile biyoçeşitliliğinin azalması başta salgın olmak üzere tüm sorunların başında mı geliyor?
Dünyada ve ülkemizde iklim değişikliği ve çölleşme, mevcut ekonomik ve finansal yapıyı aynı zamanda Covid – 19 hastalığını tetikleyen unsurların başlıca nedenlerinden mi?

     İklim değişikliliğinin bazı etkenlerden dolayı değişime uğraması, dünyada birçok hastalığın türemesine neden mi oluyor?  
Özellikle biyoçeşitliliğinin dünyada yavaş yavaş kaybolması ile ismini dahi zikredemediğimiz hastalıklar canlılara bulaşarak kimisinde ölümlü kimisinde ise hasar kalıcı etkiler bırakıyor.

 Bugün, dünyanın ve ülkemizin Covid – 19 hastalığı ile mücadelesi devam ediyor. Ancak geride bıraktığımız endemik türlerini de kaybetmeye de devam ediyoruz.

     Salgınla mücadelemiz bir tarafa dursun. Dünyada mücadele edeceğimiz önemli bir konu var ki iklim değişikliği ve çölleşmedir. Bilim insanlarımız öncelikli olarak iklim değişikliği ve çölleşme konusunda ARGE çalışmaları yapmalı, kaybettiğimiz biyoçeşitliliğini tekrardan kazandırmalıdır.

Aksi takdirde bugün mücadele ettiğimiz Covid – 19 hastalığı biter yarın başka hastalıklar türemeye devam eder. Bu yüzden dünyanın iklim değişikliğine ve çölleşmesine dur demek için Covid – 19 hastalığı ile mücadele edildiği gibi iklim değişikliği ve çölleşme ile de dünya ve ülkemiz mücadele edilmesi gereklidir. Kalın sağlıcakla…