İzmir’de Hayali Süt Analizi mi? Bakan Yanıltıldı mı?
Geçtiğimiz günlerde (TDSYMB) Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan’a Anadolu İzlenimleri olarak sorularımızı yöneltmiştik. Konu ile ilgili birçok kesimden telefon ihbarı aldık.  Başkan Özcan tarafından sorularımızın cevaplanıp cevaplamadığı merak konusu oldu. Kamuoyu da bu soruların cevaplanmasını beklerken, Genel Başkan Özcan sessizliğini korumaya devam ediyor.

Yetiştiricinin büyük emek ve çabaları ile kurulan TDSYMB 20 yıllık kazanımlarını kaybederken, yetiştirici Yeter artık!  TDSYMB ve İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinde Vurgun mu Var? Sorusunu soruyor.

Tarım ve Orman Bakanlığınca ıslah amaçlı süt içerik Analiz destekleme ödemesi her yıl yetiştiriciye yapılarak yetiştiriciyi daha kaliteli süte yönlendiriliyor.
Gel gelelim 2018 yılında Islah amaçlı süt içerik analiz desteklemesinde öyle bir rakam göze çarpıyor ki teknik olarak bakıldığında bu işin yapılabilirlik noktası soru işaretlerine neden oluyor.
2018 yılı süt analiz desteklerine baktığımızda 7 ilin yapmış olduğu süt analizi İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin yapmış olduğu süt analizi ve destek rakamı bile etmiyor.
2018 yılında bakanlıkça toplamda süt analiz desteği 46.624.800 TL olarak ödenirken, toplam rakamdan en büyük aslan payı 30.148.800 TL sini İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile birlikte Denizli, Aydın Manisa, Antalya ve Uşak alıyor.
 
İzmir Tek Başına 2018 yılı Süt Analiz Desteğinde 20.875.950 TL Alıyor
 
 İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tek başına 158 Bin 845 baş hayvanın süt analizini yaparak 20.875.950 TL almış oluyor. Uzmanlardan edindiğimiz bilgiye göre Türkiye’de bulunan süt analiz makinaları bu kadar sayıdaki analizi 7/24 çalıştırılmış olsa bile bunu yapamayacağını belirtirken; İzmir DSYB’ nin elindeki bu makinalarla bu işin olamayacağını da ayrıca belirttiler.
 
Analiz Desteği Çıkmazsa Ne Olacak?
 
Diğer taraftan aldığımız duyumlara göre 2019 yılı Hayvancılık Desteklemesi kararnamesi çıkmamasına rağmen İzmir Damızlık Sığır Birliği destekleme çıkacakmış gibi üreticiyi eksik bilgilendirme yaparak Temmuz ayından beri ücretli süt analizi yapmaya devam ettiğini de İzmirli yetiştiricilerden duymuş olduk.
 
7 İlin 2018 Yılı Süt Analiz Desteği ise 16 Milyon 476 bin
Adana, Aksaray, Erzincan, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir ve Burdur illeri ise 2018 yılı süt analiz desteğinden sadece 16 Milyon 476 bin TL almış oluyor. Süt analiz laboratuvarlarındaki süt analiz cihazları aynı ölçümleri aynı hızıda aynı ve 3 numune ile yapılabilirken, İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 229 bin 727 baş hayvandan üç numune alımına göre 689 bin 181 numuneyi nasıl gerçekleştirdi? Sorusu akıllara geliyor.

 Yetiştiricinin ve kamuoyu adına soruyoruz.

İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bu kadar numune aldınız mı?

Bu kadar baş hayvandan 3 numune alarak bir ay ara ile analizi nasıl gerçekleştirdiniz?

Süt analiz sistemine her hangi bir müdahalede bulundunuz mu?

Bu analizler yapılırken tüm işletmelere gidildi mi?

Aldığınız 20 Milyon desteği gerçekten hak ettiniz mi?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi yanılttınız mı?

Yetiştiricinin hakkını yediniz mi?

Tarım ve Orman Bakanlığınca 20 Milyon destek nasıl ödendi?

Merkez Birliğinden ıslah amaçlı süt analiz sistemi nasıl ayarlandı?

 Önceki bakanların döneminde açılmış olan ve Türkiye’de bir ilk olan hastalıktan ari 2 adet damızlık düve merkezini İzmir birliği neden kapattı?

Türkiye hala damızlık düve ithal ediyor. İzmir Birliği düve üretmekten vaz mı geçti?

Diğer taraftan edinilin bilgiye göre bu destekleme ödemesi Sayıştay’ında dikkatini çekmiş Sayıştay denetçileri konu ile ilgili araştırma ve inceleme yaptığının duyumlarını aldık.
Bizlerde kamuoyunun ve yetiştiricinin sesine kulak vererek kamuoyunda sürekli dile getirilen bu soruların cevaplandırılmasını bekliyoruz.