Malatya genelinde Hayvancılık sektöründe kalıcı ve çözüm odaklı adımların atılması gerektiğini söyleyen Veteriner Hekim Hamza Biçer,” Malatya’da saf ırk üretimi için bu şart. Aksi halde hem üretici hem de tüketici için önümüzdeki birkaç yılda büyük sorunlar karşımıza çıkacak” dedi.

Besicilerin en büyük sorunun Saf Irk bulamama olduğunu söyleyen Biçer, sözlerine şöyle devam etti;

” Kırmızı et ihtiyacının önemli bir kısmını büyükbaş hayvanlardan sağlayan Türkiye’de etçi sığırların geliştirilmesi ve sayılarının artırılması noktasında çalışmaların başlatılması gerekiyor. Malatya’da Büyükbaş hayvancılık yapan çiftçilerin en büyük sorunu saf ırk bulmadır. Bugün bir Hayvan Çiftliğine gidildiğinde, hatta en basiti Hayvan Pazarına gidildiğinde saf ırk bulamıyoruz. Hayvancılık sektörünün canlanması için saf ırk hayvanların piyasaya kazandırılması gerekiyor.” dedi.  Kurum ve kuruluşlar tarafından desteklerin çıkarılması gerektiğini, üretim bandında etkili hamlelerin yapılmasının şart olduğunu vurguladı.

Yem fiyatlarının artması ile üretimde maliyetin arttığını ve bu artışın fiyatlara yansıyacağını vurgulayan Veteriner Hekim Hamza Biçer,” Yem fiyatlarındaki artış ve bakım maliyetlerinin yükselişi Besicilerin belini büktü. Son bir ayda hayvan yemlerinde yüzde 35lik bir zam görüldü. Bu da haliyle et, süt ve hayvan ürünlerine yansıyacak. Saf et ırkı ve saf süt ineği ırkı bulunmadığı için minimum maliyet ile maksimum üretim elde edilemiyor. Bahsettiğimiz bu konular nedeniyle, Malatya’da saf ırkların Besicilere yayılması ve bu ırkların damızlık şekilde üretilmesi şart. Kurum ve Kuruluşların bu hususta elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu işi yapmak isteyen özel teşebbüslere de ön ayak olunması gerekiyor. “ sözlerini kullandı.