Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz narenciye ihracatına ilişkin eylül-mart dönemindeki artışa yönelik açıklamalarda bulundu.

Kaçmaz, Eylül-mart döneminde yaşanan ihracat artışıyla birlikte sektöre önemli oranda döviz girdisi olduğunun altını çizerek, Rusya krizinden sonra narenciyeye alternatif pazarlar aranarak, narenciye sektörünün mağduriyetini en aza indirdiklerini belirtti.

Bu arayışların rakamlara da olumlu bir şekilde yansıdığını belirten kaçmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin yaş sebze meyve ihracatı içinde en önemli alt grup olarak öne çıkan narenciyenin eylül-mart aylarını kapsayan ihracat sezonunda bir önceki döneme göre miktarda yüzde 14, değerde ise yüzde 7 artış sağlandı. 2015-2016 ihracat sezonunda 1 milyon 378 bin 636 ton olan ihracatımızı 2016-2017 ihracat sezonunda ise 1 milyon 577 bin 979 tona çıkarttık. Bu sezonki ihracatımız karşılığında 795 milyon 971 bin 359 dolar döviz girdisi gerçekleşti."

Kaçmaz ihracatın en fazla yapıldığı ülkeleri sırayla; Rusya Federasyonu, Irak, Ukrayna, Suudi Arabistan, Romanya, Polonya, Bulgaristan, Sırbistan ve Almanya olarak belirtti.

Kaçmaz, narenciye ihracatında birinciliği 677 bin 452 bin tonla mandalinanın, ikinciliği 436 bin 121 tonla limonun, üçüncülüğü 347 bin 702 tonla portakalın, dördüncülüğü de 116 bin 614 tonla greyfurdun aldığını belirterek ihracat artışındaki bu sevindirici duruma atfen şunları söyledi:

"İhracattaki bu artış üretici ve ihracatçı kesimi başta olmak üzere tüm sektörün ilgilileri tarafından mutlulukla karşılandı. Sektör olarak dünyada ve ülkemiz etrafında yaşanan tüm olumsuz şartlara rağmen ülkemizin 2023 ihracat hedeflerini gerçekleştirmek için ortaya koymuş olduğumuz yol haritasına uygun olarak tüm sektör paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Narenciye üretim ve ihracatında küresel bir oyuncu haline gelen ülkemizin narenciye ihracatı, inanıyoruz ki ülkemiz etrafındaki komşu ülkelerde olumsuzluklar sona erdiğinde katlanarak artacaktır."
 
KAYNAK: tarimpusulasi.com