Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye’nin 1,5 milyon tona yakın koyun sütü, 600 bin tona yakın keçi sütü ürettiğini bildirerek, “FAO verilerine göre Türkiye koyun sütü üretiminde dünya şampiyonu. Keçi sütü üretiminde ise altıncı sırada. Bu durum, küçükbaş hayvancılığımızın büyüklüğünü gösteren en iyi örnektir” dedi.
 
Çelik, yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) son verisi olan 2018 rakamlarına göre, Türkiye’nin 1 milyon 446 bin ton koyun sütü üretimiyle dünya birinciliğini aldığını, ülkemizi, 1 milyon 180 bin tonla Çin’in, 754 bin tonla Yunanistan’ın, 647 bin tonla Suriye’nin, 626 bin tonla Romanya’nın, 545 bin tonla İspanya’nın, 525 bin tonla İtalya’nın, 414 bin tonla Sudan’ın, 381 bin tonla Mali’nin, 369 bin tonla Somali’nin takip ettiğini belirtti.
 
Keçi sütü üretiminde altıncı sıradayız
 
Keçi sütü üretiminde 6 milyon 99 bin tonla ilk sırada açık farkla Hindistan’ın bulunduğunu vurgulayan Çelik, “Sudan 1 milyon 151 bin tonla ikinci, Bangladeş 1 milyon 122 bin tonla üçüncü, Pakistan 915 bin tonla dördüncü, Fransa 652 bin tonla beşinci, Türkiye 562 bin tonla altıncı, Mali 526 bin tonla yedinci, İspanya 461 bin tonla sekizinci, Güney Sudan 459 bin tonla dokuzuncu, Yunanistan 398 bin tonla onuncu sırada” dedi.
 
Türkiye toplam koyun-keçi sütü üretiminde de dünya ikincisi
 
Dünya genelinde 81 ülkenin koyun sütü, 111 ülkenin keçi sütü üretimi verisinin yer aldığı listede, Türkiye’nin toplam koyun-keçi sütü üretiminde de 2 milyon 8 bin tonla Hindistan’ın ardından ikinci sırayı aldığına dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:
1 milyon tondan fazla koyun-keçi sütü üreten 7 ülke var. Hindistan yüzde 96,8’i keçi sütü olmak üzere 6,3 milyon ton koyun-keçi sütü üretimiyle ilk sırayı alırken, ülkemiz 2 milyon 8 bin tonu geçen üretimiyle ikinci sırada bulunuyor. Üçüncü sırayı 1 milyon 565 bin tonla Sudan, dördüncü sırayı 1 milyon 403 bin tonla Çin, beşinci sırayı 1 milyon 152 bin tonla Yunanistan, altıncı sırayı 1 milyon 151 bin tonla Bangladeş, yedinci sırayı 1 milyon 6 bin tonla İspanya aldı. Bu ülkeleri Fransa, Pakistan ve Mali izledi.”
Çelik, Türkiye'nin koyun sütü üretiminin 2019'da 1,5 milyon tonu aşarak 1milyon 521 bin tona, keçi sütü üretiminin ise 577 bin tona yükseldiği bilgisini verdi.
 
Süt, beslenmede vazgeçilmez bir öneme sahip
 
Sütün, içerdiği protein, karbonhidrat, mineraller, vitamin ve yağ nedeniyle bebeklerden yaşlılara tüm insanoğlunun beslenmesinde vazgeçilmez bir öneme sahip bulunduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:
 
Süt insan yaşamının her döneminde gerek duyulan mikro ve makro besin ögelerini içerir. Bebek ve yaşlılarda kemik sağlığı açısından önemlidir. Diyabet, obezite, hipertansiyon gibi rahatsızlıklara karşı da etkili olduğu yönelik çok sayıda bilimsel çalışma bulunmaktadır. Uzmanlar süt ve süt ürünleri tüketiminin artmasını sürekli olarak tavsiye etmektedir. Biz, buna katılıyoruz. Özellikle yüzde 18,8 kuru madde, yüzde 7,5 yağ, yüzde 5,6 protein, yüzde 4,6 laktoz, yüzde 1 mineral madde içeren koyun sütü ile yüzde 13,2 kuru madde, yüzde 4,5 yağ, yüzde 3,6 protein, yüzde 4,3 laktoz, yüzde 0,8 mineral madde içeren keçi sütünü tavsiye ediyoruz. Koyun ve keçi sütü, özellikle ülkemizde, küçükbaş hayvancılığın doğal yaylıma, meralara dayanması, besi hayvanı olmaması, ilaç kullanılmaması nedeniyle son derece doğal ve sağlıklı ürünlerdir. Halkımız çekinmeden, içleri ferah olarak koyun, keçi sütü ve süt ürünleri tüketebilirler.”
Koyun ve keçinin bu toprakların bir gerçeği olduğunu vurgulayan Çelik, Anadolu’da da Trakya’da da koyun, keçi olmadan bir tarım ve hayvancılık düşünülemeyeceğine vurgu yaptı.
 
Çelik, Türkiye’de hayvancılığın geleceğinin küçükbaş hayvancılıkta olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin verdikleri önem ve Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle hızla geliştiğini, bu şekilde sürmesi halinde yakın gelecekte küçükbaş hayvancılığın ülkenin kırmızı et açığını rahatlıkla kapatabileceğini, koyun-keçi peyniri ve yoğurdu üretimiyle çok daha fazla katma değer elde edebileceğini belirtti.