Patates yetiştiricisi  aynı zamanda TSÜAB Yönetim kurulu üyesi Ökkeş Yıldırım, Türkiye’de en çok üretilen ürünler arasında yer alan ve özellikle Kapadokya Bölgesinde depolarda bekleyen patateslerin depo ömrünü tamamlamak üzere olduğunu belirtti.
Ökkeş Yıldırım yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Depolarda yaklaşık olarak 1.5 milyon ton patates var. Bunun 950 bin tonu tüketimin azalmasından ve üretim fazlalığından kaynaklanan miktar olup ihracat dışında tüketim şansı yoktur. Üreticilerin kendi ambarlarında depoladıkları patatesler ay sonuna kadar, kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında bekleyenler de en fazla bir iki ay daha fazla dayanır.



Son iki yılda patates üretimimiz artarken, pandemi dolayısıyla zincir restoranlar, otel ve hazır yiyecek birimlerinin kapalı veya kısıtlı olması da patates tüketimini düşürdü. Pandemi öncesi aylık patates tüketimi 300 bin ton dolaylarında iken pandemi sürecinde aylık tüketim 225 bin tonun da altına geriledi. Özellikle Kapadokya bölgesindeki depolarda bulunan fazla patates yakın zamanda hasat yapacak olan diğer bölgelerimize de olumsuz olarak yansıyacak. Patatesin kilogram maliyeti 1 TL’yi buluyor. Şu an fiyatlar 0,50-0,60 kuruş arasında ancak üreticilerin kazanması için depo çıkış fiyatı en az 1,5 TL olmalıdır.
Bu gidişle ürünü pazarlayamadığı için deposunda çürüten üretici önümüzdeki sene üretim yapmaktan kaçacak. Peki o zaman patates fiyatları ne olacak? Ben söyleyeyim; 10 TL’ye patates bulamayacağız.

Depolardaki ihtiyaç fazlası ürünün yurt dışına pazarlanması için gerekli adımların hızla atılması, Sertifikalı patates tohumluğu kullanımına verilen desteğin artırılması, nişasta, cips ve parmak patates sanayicilerinin desteklenmesi ile üreticilerin kredi borçlarının yapılandırılmasının sektörün acil beklentileridir. Yetkililerden beklentimiz; Patates sektörünü kaderine terk etmemeleridir.”