Rusya'nın Ukrayna'yı müdahalesiyle birlikte dünya ekonomisinde yükselişler başladı.  Yükselen fiyatlardan buğday ve mısır fiyatları da sert biçim de nasibini aldı.  Buğdayın fiyatı 9,34 dolarla son 10 yılın zirvesine, mısırın fiyatı ise 7,16 dolarla son 1 yılın zirvesine çıktı. Birçok Avrupa ülkesinde ve Türkiye'de ekmeğe zam gelmesi bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasıyla derinleşen krizin ardından tarım emtiasında gözlenen yükseliş, Rusya'nın Ukrayna işgalini resmen başlatmasıyla ivme kazandı.

Buğday fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasıyla 9,34 dolarla Ağustos 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bugün yüzde 6'ya yakın yükselen buğday fiyatları, haftalık bazda yüzde 16,3, yılbaşına göre ise yüzde 21,3 artış kaydetti.

Buğday geçen yılı da yüzde 20,3 yükselişle tamamlamıştı. Buğday fiyatlarının geçen yıl artmasında talebin artmasına karşın üretim tahminlerindeki azalış, ihracatın artması, arza yönelik endişeler ve olumsuz hava koşularının üretimi etkilemesi etkili olmuştu.

Mısır fiyatları ise bugün yüzde 5'in üzerinde arttı. Mayıs 2021'den bu zamana  en yüksek seviyeyi gördü.