Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği seçimlerine sayılı günler kala merkez birliği başkanlığına Tokat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten’den adaylık açıklaması geldi. 25 yıldır sektörde olan Köten; “2014 yılında Türkiye Cumhuriyetinin ilk gebe düve ihracatını bizim dönemimizde gerçekleştirmiştik. Bir şeyi hayal etmeden, çok arzulamadan başarmazsınız. Bunu şimdi tekrar neden yapmayalım. Önümüzdeki yıllarda bakanlığımızın da desteği ile ıslah çalışmalarına daha fazla önem vererek kaldığımız yerden gebe düve ihracatını yeniden gerçekleştirmek istiyoruz. Alın teri döken ve emeğini gece gündüz esirgemeden çalışan vefakâr ve cefakâr yetiştiricilerimizin sorunlarını çözmek, yapacağımız projeler ile gelirlerini arttırmak için adayım.” dedi.

TDSYMB Genel Başkan Adayı Köten açıklamasında şunları kaydetti:

“16 Kasım 2021 tarihinde yapılacak olan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin seçimlerine sayılı günler kaldı. Öncelikle sizlere kendimi kısaca tanıtmak istiyorum. İlhan Köten Tokat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanıyım. 25 yıldır bu sektörün içerisinde bulunmaktayım. Hem büyükbaş hayvancılık hem küçükbaş hayvancılık, hem de çiftçilik yapıyorum. Tokat Birlik başkanlığının yanı sıra geçtiğimiz dönem Merkez Birliğinde Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. 2009-2014 yılları arasında İl Genel Meclisi Üyeliği görevinde bulundum. Şu anda da aktif olarak Belediye Meclis üyeliği görevine devam etmekteyim. 16 Kasımda yapılacak olan Merkez Birliği seçimlerinde Genel Başkan adayı olduğumu siz değerli basın mensupları huzurunda açıklıyorum. Şimdiden yapılacak bu genel kurulumuzun hepimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

 Sizlere kısaca Birlikler hakkında bilgi vermek istiyorum. Damızlık Sığır Yetiştiştirici birlikleri 81 ilde kurulmuş olup, Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordinasyon halinde işlevler yapan aynı zamanda bakanlık ile birlikte ortak projeler yapan yaklaşık 1 milyon 100 bin üyesi olan güçlü bir sivil toplum örgütüdür.

Değerli arkadaşlar nasip olurda seçilirsek hedeflerimiz, projelerimiz, düşüncelerimiz nelerdir burada sizlere kısaca bahsetmek istiyorum: Öncelikli hedefimiz ülke hayvancılığımıza, üreticimize ve birliklerimize hizmet etmektir. Her zaman üreticimizin yanında olmayı hedefliyoruz. Üreticilerimizin sorunlarına çözüm bulmak için bütün gücümüzle çalışacağımıza hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Tabi ıslah konusu bizim öncelikli konularımızdan olup aynı zamanda kuruluş amacımızdır. Son yıllarda maalesef çeşitli sebeplerden dolayı ıslah çalışmalarımızda yeterli olamıyoruz. Suni tohumlama, küpeleme, kayıt tutma ve hayvanların verimlerini artırmak bizim en önemli hizmetlerimizdir. Islah konusu ile alakalı gerekli çalışmaları bakanlığımızla istişare ederek hızlı bir şekilde yeniden başlatmak istiyoruz.

Türkiye genelinde yaklaşık 25 il birliği süt toplama ve pazarlama faaliyeti yapmaktadır. Dönemsel olarak süt sektöründe problemler yaşıyoruz. Bu problemleri çözmek için süt tozu ve süt işleme tesisleri kurmak hedeflerimiz arasındadır. Yine son yıllarda yem fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar tüm üreticilerimizi zora sokmuştur. Merkez birliğimiz adına üreticilerimizin yem ihtiyacını karşılamak ve piyasada denge oluşturmak amacıyla çeşitli bölgelerde yem fabrikaları kurmak hedeflerimiz arasındadır.

Benimde yönetimde bulunduğum dönemde Ankara Polatlı da Merkez Birliğimiz tarafından 110 dönümlük bir yer satın almıştık. Amacımız buraya Türkiye’nin en büyük ve en modern Boğa sperma, embriyo üretim tesisini kurmaktı. O dönem maalesef bunu gerçekleştiremedik. Bu dönem yeniden seçilirsek burada üretilen yerli ve milli boğa spermalarını başta o iç piyasa olmak üzere Türki Cumhuriyetler ve Balkanlara pazarlamak istiyoruz.

2014 yılında Türkiye Cumhuriyetinin ilk gebe düve ihracatını bizim dönemimizde gerçekleştirmiştik. Bir şeyi hayal etmeden, çok arzulamadan başarmazsınız. Bunu şimdi tekrar neden yapmayalım. Önümüzdeki yıllarda bakanlığımızın da desteği ile ıslah çalışmalarına daha fazla önem vererek kaldığımız yerden gebe düve ihracatını yeniden gerçekleştirmek istiyoruz.

Üreticimiz ve Bakanlığımız arasında köprü olan Dürüst, Çalışkan, Şeffaf, Özverili bir Merkez Birliği yönetimine talibiz.

Bu duygu ve düşüncelerle üreten alın teri döken ve emeğini gece gündüz esirgemeden çalışan vefakâr ve cefakâr yetiştiricilerimizin sorunlarını çözmek, yapacağımız projeler ile gelirlerini arttırmak için adayım.” dedi.