TÜİK rakamlarına göre üreticinin girdi maliyeti yıllık yüzde 27 artı. Hizmet üreticisinin maliyetleri yüzde 21, tarım üreticisinin maliyetleri yüzde 21 artış gösterdi. Artan üretici maliyetleri enflasyonun seyrine dair olumsuz tablo sunuyor.
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) tarafından açıklanan enflasyon oranı ise aylık bazda yüzde 1.84 oldu. Şubat 2021 dönemi günlük fiyat değişimlerinden elde edilen ENAGrup tüketici fiyat endeksine göre en çok aylık düşüş yüzde 6.19 ile haberleşme kaleminde, en fazla yükseliş ise yüzde 12.86 ile eğlence ve kültür kaleminde gerçekleşti.

ENAGrup eylül 2020 ile şubat 2021 arasındaki 6 aylık enflasyon oranını yüzde 19.98 olarak hesapladı.
ENAGrup tarafından yapılan ekonomik analizde, 2020 yılının yüzde 36.72 oranındaki enflasyonu göz önüne alınarak, “Yılın ilk iki ayında fiyatların artış hızında yani enflasyon oranında birikimsel olarak bir yavaşlama ya da düşüş olmadığını söylemek mümkündür. Bu ise enflasyonun kalıcı ve yapışkan özelliğini koruduğunu göstermektedir” değerlendirmesi yer aldı.

YÜKSEK ENFLASYON EKONOMİK BÜYÜMEYİ SORGULATTI
Enflasyonun yanında, işsizlik ve ekonomik büyüme verilerinin de eş anlı değerlendirilmesi zorunlu hale geldiği kaydedilen analizde şu noktalara vurgu yapıldı:

  • Mart ayının ilk haftasında açıklanan ekonomik büyüme oranı da bu kapsamda düşünülmelidir. Bu veriye göre, 2020 yılını yüzde 1.8’lik bir büyüme oranı ile kapatan Türkiye ekonomisinde, istihdam kaybı, gayrisafi yatırımlardaki sürekli azalma ve sermaye stokundaki zayıflığa eklenen söz konusu yüksek enflasyon oranı, açıklanan büyüme olgusunun refah yaratıp yaratmadığını sorgulatmaktadır.
  • Şubat döneminde, Türkiye ekonomisinde fiyatlar genel seviyesini etkileyen gelişmeler şu şekilde özetlenebilir: Döviz kurlarında lira lehine ekonomi içi ve dışı bir kaç faktörlü gelişme oldu. Bunlar:
  1. Merkez Bankasının faizin kısa dönemde düşürülmesinin planlama dahilinde olmadığını beyan etmesi
  2. Döviz kurunun beklentiler ve dış ekonomik faktörlerden dolayı lira lehine gevşemesi ve şubat ayı sonuna doğru, ABD 10-yıllık hazine bono faizlerinin ABD’deki enflasyonist baskı nedeniyle yükselişe geçmesi sonucu tekrar liranın değer kaybetmesi,
  3. TÜİK bünyesinde enflasyon alanında çalışma grubu kurulmasının yanında, emek (iş gücü) piyasası bilim kurulunun oluşturulması ve derlenen verilerin daha şeffaf ve denetime tabi olarak elde edilmesi ve sunulmasının amaçlanması,
  4. Son 1 ay içinde TÜİK bünyesinde 2 defa üst yönetim değişikliğine gidilmesi,
  5. Şubat ayında açıklanan ocak-2021 dönemi enflasyonunda ilk defa “pandemi sepeti” ayarlaması sonucunda, madde (ürün) ağırlıklarında yaşanan değişimin enflasyon oranına etkisinin tartışılır hale gelmesi,
  6. Pandemi sepet ağırlıklarının ayarlamasının özellikle fiyatların zaten tavan yaptığı bir dönemde uygulanması ve bunun enflasyonu baskılayıcı özellikte olması
ÜRETİCİ MALİYETİ ARTIYOR, ENFLASYONUN GELECEĞİ DE OLUMSUZ
Yurt içi üretici fiyatları şubatta aylık yüzde 1.22 ve yıllık yüzde 27.09 yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, iki aylık artış yüzde 3.92 12 aylık ortalamalara göre artış da yüzde 15.14 olarak gerçekleşti.
TÜİK verilerine göre, yıllık üretici fiyatı artışları; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 17.32, imalatta yüzde 29.57, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 0.68, su temininde yüzde 27.31 düzeyindeydi.

Ana sanayi gruplarında yıllık üretici fiyat artışları da, ara malında yüzde 33.77, dayanıklı tüketim malında yüzde 29.29, dayanıksız tüketim malında yüzde 22.81, enerjide yüzde 8.44, sermaye malında yüzde 26.54 olarak belirlendi.

ANA METAL SANAYİDE MALİYET YÜZDE 52 ARTTI
Yurt içi üretici fiyat endeksine göre yıllık bazda en yüksek artışı yüzde 52.62 ile ana metaller sektöründe oldu. Bunu yüzde 45 ile kağıt ve kağıt ürünleri, yüzde 33.9 ile metal cevherleri, yüzde 31 ile fabrikasyon metal ürünler, yüzde 29 ile elektrikli teçhizat, yüzde 28 ile motorlu kara taşıtları izledi. Gıda ürünlerinde yurt içi üretim maliyeti ise yüzde 28.6 arttı.