Yetiştirici Süt’e Zam Bekliyor
Türkiye’de seçimler bitti. Millet iktidara devam dedi. Herkesin bekleyişi ise devam ediyor. Zaman ise hiç durmadan akıp gidiyor. Su da akıp yolunu buluyor. Kimisi görev bekliyor, kimisi yükselmeyi, kimileri de yeni bakanların kimlerin olacağı konusunda tahminlerde bulunmaya çalışıyor.
Çiftçi, üretici ve yetiştirici ise üretebilmenin ötesinde birde zararlarından nasıl kurtulabilirim?  muhasebesi yapıyor.
Bildiğiniz gibi Ulusal Süt Konseyi 6 ay önce toplandı. Tarihinde ilk defa soğutulmuş süte 1,53 kuruş fiyat verildi. Bu fiyat yetiştiricinin yüzünü güldürdü. Gel gelelim 6 ay ne çok uzun nede çok kısa. 6 aylık bu zaman diliminde bir çok şeye de zam geldi. Yetiştiricinin en büyük girdisi olan yemin çuvalı 70TL oldu. Zaman akıp gitti. USK nın süt fiyatını belirleme vakti geldi. Geldi gelmesine ’de Ne komisyon üyelerinden nede yetiştirici temsilcilerinden ne ses var nede seda. Belliki herkes kendi sorunları ile meşgul. Ama üretici süte zam bekliyor. Girdilerin iki kat arttığı bu günlerde eli nasırlı üretici, yetiştiriciler çiğ süte zam bekliyor. Toplum olarak rehaveti bir kenarı bırakıp sorunlarımıza eğilmemiz gerek.  
Son yapılan değişikliğe göre Ulusal Süt Konseyi sütte fiyat artımı yapabilmesi için Gıda Komitesinden uygun görüş almak zorunda. Eğer bu uygun görüşü alamaması durumunda soğutulmuş süte zam yok demek. Bu durumda hızlı bir şekilde vakit kaybetmeden süte zam konusunu Üretici Birliklerinin temsilcileri gündeme getirmeli. Aynı zamanda süt ile ilgili yürütülen kampanyaları hızlandırmalıdırlar. 
Aksi durumda kapanmayan yaralar tarımda, hayvancılıkta büyüyerek devam edecektir.
Muhammet OLUKLU