Güvercinkaya (Porsukkaya) Yerleşimi kazı başkanı İÜ FEF Arkeoloji ve Sanat Tarihi emekli öğretim üyesi Prof.Dr Sevil Gülçur, kazı başkan yardımcısı NEÜ FEF Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Dr. Pınar Çaylı, Mimar-Tarım Turizmcisi Faik Bayramoğlu’nun yöneticiliğinde tarım tarihimizin en değerli yerleşim yerlerinden Güvercinkaya’yı konuşacaklar.
19 Aralık 2020 Cumartesi günü 20.00-23.00 saatleri arasında Zoom üzerinden çevrimiçi gerçekleştirilecek sohbet programı, herkesin katılımına açık olup, hocalarımız sunum sonrası katılımcılardan gelecek soruları da cevaplayacaktır. Sohbet programına katılım için, katılımcıların iletişim bilgilerini [email protected] veya 0 534 526 52 80 WhatsApp iletişim kanallarına göndermeleri yeterlidir.
Güvercinkaya (Porsukkaya) yerleşimi ve kazısı hakkında hazırladığım kısa bir bilgilendirme yazısını  sohbet öncesi okumanız, sohbet sırasında etkileşimi arttıracaktır.

GÜVERCİNKAYA (PORSUKKAYA) YERLEŞİMİ VE KAZISI

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyelerinden (Emekli) Sayın Prof. Dr. Sevil Gülçur tarafından 1996 yılında başlatılan Anadolu’da en kapsamlı araştırılan, Taş-Maden Çağı olan Kalkolitik Çağa ait (M.Ö.-5000-M.Ö. 3100), Aksaray İli, Gülağaç İlçesi Çatalsu köyünde bulunan Mamasın Baraj Gölü kenarında yüksek bir kaya üzerinde konumlanmış Güvercinkayası (Porsuklukaya) höyük kazısı, 22 yıl sonra 2019 yılında sonlanmıştır. Bu süre için de 4000 m2’lik yerleşmenin % 99’u kazılmıştır.

Kazı çalışmalarına daha sonra ki yıllarda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Pınar Çaylı katılmış, alan kazılarında yöneticilik yapmış,  2018 yılından sonra da kazı başkan yardımcılığını üstlenmiştir.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına yürütülen Güvercinkayasıve Çevre Araştırmaları kazısı sonunda, müzesi de Aksaray Müzesi ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü BAP Birimi destekleriyle 2020 yılında tamamlanarak, yapılan bir törenle ziyarete açılmıştır.

Günümüzden yaklaşık 7000 yıl öncesine tarihlenen bu kayalık üstündeki köy, kuruluşundan terk edilene kadar kuru tarım bölgelerinde toprak işleme ve hayvancılık faaliyetlerini yürütmüştür. Aynı zamanda ‘’Artı Ürün’’ varlığı ve bunun depolanması, işlenmesi ve idaresi konularında son derece özgün bir yerleşme olan Güvercinkayası’nda evcil hayvan sayısının artması ile sürü hayvancılığı bir iş koluna dönüşmüş; yün, süt ve süt ürünleri gibi yan mamuller ekonomiye katılmıştır.

Buluntular yerleşmede toplumsalbir dinamiğin, yerleşim anlayışının elitlere doğru giden bir sınıfla, daha az elit veya daha kırsal bir kesimin de olduğunu göstermekte.
Bu açılardan bakıldığında bu yerleşimin tarım tarihimizin en değerli yerleşim yerlerinden biri olduğu görülmekte.

Haber: Cengiz DOĞAN