CHP Milletvekili Mahmut Tanal, mevsimlik tarımda çalışan ailelerin temel eğitim çağındaki çocuklarının, okul hayatından kopmamaları amacıyla kanun teklifi hazırladı.

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Tanal, mevsimlik tarım işçilerinin temel eğitim çağındaki çocuklarının, okuldan uzaklaşmaması için kanun teklifi hazırladı. Tanal’ın Meclis Başkanlığı’na sunduğu teklifin yasalaşması halinde geçici işçi çalıştıran işverenler, istihdam ettikleri işçilerin mecburi eğitim çağındaki çocuklarını ilgili il Milli Eğitim müdürlüklerine bildirecek. Böylece söz konusu çocukların eğitimlerine devam etmeleri sağlanacak.


CHP’li Tanal’ın hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde, zorlu yaşam koşullarına maruz kalan ve yaşadıkları bölgelerde istihdam sorunu yaşayan ailelerin, mevsimlik tarım işçisi olarak göç ettikleri yerlere çocuklarını da götürdükleri hatırlatıldı. Türkiye’de çocuk işçiliğinin en yoğun olduğu sektörün tarım olduğunun anımsatıldığı gerekçede, aileleriyle birlikte mevsimlik tarımda çalışan çocukların, tarım ilaçlarından, hava koşullarından, ağır çalışma koşullarından kaynaklanan birçok sağlık problemi yaşadıkları, gelişimlerinin olumsuz etkilendiği, yine elverişsiz barınma koşullarının birçok soruna kapı araladığı kaydedildi. Gerekçede çocuklara tarlada çalışmalarının yanı sıra çadır temizliği ya da kendinden daha küçük kardeşine bakma sorumluluğunun da yüklendiği vurgulandı.

Eğitim ve öğrenim hakkının Anayasası’nın 42. maddesinde “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz…” şeklinde düzenlendiğinin hatırlatıldığı gerekçede, şöyle devam edildi: “Mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitimine yönelik politika ve uygulamalar, pek çok kurumun farklı zamanlarda yayınladığı genelge, yönetmelik ve projeler vasıtasıyla yürütülmektedir. Her ne kadar Adres Kayıt Sistemi ile ilköğretime kaydı olmayan çocukların tespit edilmesi daha sistematik hale getirilmiş olsa da bu durum mevsimlik tarım işçisi çocuklar için mümkün olmamaktadır. Yerel yönetici ve eğitimcilerin bireysel olarak göstermiş oldukları çabaları da bir yere kadar etkili olmaktadır. İş bu kanun teklifimiz ile mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitim ve öğretimlerine başlayıp devam edebilmeleri için yasal düzenleme yapılarak işverenlere, mevsimlik tarım işçilerinin ailesindeki okul çağında bulunan çocukları tespit ederek ilgili kuruma bildirim yükümlülüğü getirmek kaydıyla hak kayıplarının önüne geçilmesi ve çocukların eğitimli ve daha sağlıklı bireyler olarak gelişebilmesinin önü açılması hedeflenmektedir.”