Maliyetlerdeki artışa rağmen süt fiyatlarının Ulusal Süt Konseyi tarafından 2 lira 30 kuruşta sabit tutulmasına tepki gösteren TARIM-KOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Üreticilerin zor durumda kaldığını ve süt üretiminin de geçen yıla göre düştüğünü söyledi.

 
Ulusal Süt Konseyi tarafından süt fiyatlarında bu yıl değişiklik yapılmamasına karar verildi. Yem ve gıda fiyatları artarken, süt fiyatlarının 2 lira 30 kuruşta kalması üreticiler tarafından tepkiyle karşılandı. Süt sanayicileri ile bir araya gelen Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz , “Kasım ayının 15’inden sonra hangi firmaya lazımsa, sütün fiyatı 3 liradan aşağı kalmamak şartı ile bizimle sözleşme yapabilirler ve 1 Aralık’ta da sütlerini alabilirler” dedi.
Gıda Komitesi'nin süt fiyatlarını neye göre belirlediğinin belli olmadığını söyleyen Özkurnaz, “Geçen yıl 15 Kasım tarihinde sütün fiyatı 2 lira 30 kuruş olarak belirlendi. Bir yıla yakın süredir fiyatlar bu şekilde seyrediyor. Çiftçimiz bu süreçte et ve süt fiyatlarının yükselmesi gerektiği noktasında bir isyan içerisinde. Sütün fiyatlarını Gıda Komitesi belirliyor. Bu komitede Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile Tarım Orman Bakanlığı’ndan oluşuyor. Bu ülkede ekonomide bir sıkıntı varsa bunun sebebi sütçü olamaz. Gıda Komitesi’nin belirlediği bu fiyatları doğru bulmuyoruz” şeklinde konuştu.
Süt üretimindeki düşüşe dikkat çeken Özkurnaz, “Geçmişte Biga ilçemizde 435 ton civarında süt üretimi varken, bugün geldiğimiz nokta günlük 230 ton süt üretimi var. Çiftçimiz tarım yapıyorsa ve yaptığı tarımdan zarar ediyorsa artık yapmama eğilimine giriyor ve son dönemde de hayvan kesimlerinin oldukça fazla olduğu söyleniyor. Süt üretimine baktığımızda, düşüşün ne seviyede olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz.” Dedi.