Ziraat Bankası tarafından  yapılan açıklamada, tarım yıl sonu hedefi yukarı yönlü olarak 225 milyar TL olarak belirlendi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Ziraat Bankası’nın tarım bankacılığında belirlediği “tarım ekosisteminin finansmanı” hem kullandıran hem kredi miktarı hem de kredi kullanan çiftçi sayısının önemli miktarda arttığını belirterek “Bugün itibariyle 930 bini aşan çiftçimizin Bankamızdaki tarım kredi miktari 211 milyar TL’ye ulaştı. Bu kredilerin yaklaşık yüzde 88’i faiz sübvansiyonu uygulanan kredilerden oluşuyor.” dedi.

Bakan Işıkhan’dan Asgari Ücret Açıklaması! Bakan Işıkhan’dan Asgari Ücret Açıklaması!

2022 sonu itibarıyla tarım kredilerindeki artışın yüzde 100'ün üzerinde olacağını aktaran Çakar, şunları söyledi:

"Toplam tarım kredilerimiz 210 milyar TL'yi aştı. Bizim 2022 yıl sonu tarım kredisi hedefimiz 200 milyar TL düzeyindeydi. Ancak mevcut kredi talebi ve artış hızı 2022 yıl sonunda kredi rakamımızın 225 milyar TL'ye ulaşacağını gösteriyor. 2022 yıl sonu için kredi kullanan çiftçi sayısında kendimize 1 milyon çiftçi hedefi belirlemiştik. Kalan sürede bu hedefimize de ulaşmayı istiyoruz. Ziraat Bankası için tarım, dün olduğu gibi bugün de birinci öncelikli sektör. Bu böyle olmaya da devam edecek. Tarımsal üretimin artırılması ve sürdürülebilirliği için gereken finansal desteği vermeye her zaman olduğu gibi hazırız. Üreticilerimiz kullandıkları her türlü tarımsal girdinin finansmanı için ihtiyaç duydukları krediyi Ziraat Bankası'ndan alabilirler." İfadesini kullandı.

Avans Kredisi kullanan çiftçiler atıyor!

Destekleme Avans Kredisi kullanan çiftçi sayısının hızla arttığını belirten Çakar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hububat yetiştiren çiftçilerimizin en önemli iki girdisi mazot ve gübre. Bu yıl mazot ve gübre desteklerinin ekim döneminde alınarak kullanılmasını sağlamak amacıyla Destekleme Avans Kredisi'ni uygulamaya koyduk. Bu kredi, adından da anlaşılacağı üzere desteklemelerini avans olarak normal ödeme takviminden önce almak isteyen çiftçilerimize yönelik bir kredi. Bu kredinin anaparasını ve faiz dışındaki masraflarını Tarım ve Orman Bakanlığımız, faizini ise Hazine ve Maliye Bakanlığımız karşılayacak. Yani çiftçilere herhangi bir finansal yük getirmeyecek. Bugüne kadar 166 bin 212 çiftçimiz, 2,1 milyar TL Destekleme Avans Kredisi kullanarak gübre ve mazot desteklerini almış oldular. Henüz bundan yararlanmamış çiftçilerimizi, kendileri için oldukça avantajlı olan bu krediyi kullanmak üzere bekliyoruz." dedi