( TDSYMB) Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği 13 Temmuz 2021 tarihinde seçimli genel kurul kararı aldı. Peki, bu seçim yasalmıdır? İl Birlikleri ve Merkez Birliği başta olmak üzere ana sözleşme gereğince genel kurullar ilgili maddede dört yılda bir ve en geç nisan ayı sonuna kadar ibaresi vardır. Merkez Birliği ise Ekim ayı sonuna kadar genel kurul yapmak zorundadır. TDSYMB Başkanı Sayın Kamil Özcan ne için acele ediyor? Neden İl Birlikleri Seçimleri daha yapılmamışken Merkez Birliği seçimi öne alındı? Hatalar üzerine bir hata daha konuyor. Yangından mal mı kaçırıyorsunuz?

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Yönetim Kurulu Başkanı Sırrı Öztürk şunları kaydetti.

“Öncelikle bu Merkez Birliğinin yapılacak seçimi Hem yasal değildir hem ahlaki değil Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ivedilikle 2021 yılının Ekim ayı sonuna kadar ertelenmesi gerekir. İl birlikleri ana sözleşmesi genel kurullarla ilgili maddede birlikler dört yılda bir ve en geç nisan ayı sonuna kadar yapar ifadesi vardır. Merkez Birliği de Ekim ayı sonuna kadar genel kurullarını yapmak zorundadır. ibaresi bulunmaktadır.

Malumunuz Pandemiden dolayı en son İç İşleri Bakanlığının çıkardığı kararname ile Temmuz ayı sonunda il birlikleri genel kurullarını yapmak zorundadır. Bu durum göz önünde alındığında 40 il birliği temmuz ayı içerisi de genel kurullarını yapacağından Merkez Birliğinin karar aldığı aynı günde denk gelen il birlikleri olacak ve bu 40 il birliğinde mevcut üye sayısına göre merkez Birliği delege sayısı da değişeceği göz önüne alınarak seçimin sonucunu her yönüyle hukuki olarak etkileyecektir. Bunun yanı sıra 1998 yılında kurulmuş Merkez Birliği seçimleri hep il birlik seçimleri tamamlandıktan sonra gerçekleşmiştir Bu seçim kararı ile bir geleneğe ve teamüllere aykırıdır.

Üreticinin sorunları ile ülkemiz pandemi ile uğraştığı bu dönemde birlik beraberliğe ihtiyacımızın olduğu böyle bir zamanda alel acele yangından mal kaçırırcasına. Alınmış olan bu yanlış karardan derhal vaz geçilmesini istemekteyiz. aksi takdirde  TDSYMB nin almış olduğu  bu karara Tarım ve Orman Bakanlığına  yasal yoldan itiraz edeceğiz.” dedi.