İlk defa Ordu Ünye’de yılın ilk fındık alımı yapıldı. 54 randımanlı fındığa 18 TL fiyat verildi.

Ordu Ünye’de bugün Başlayan Fındık alımları ile ilgili TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal şu açıklamalarda bulundu: “21 Ağustos itibari ile Ordu Ünye’de 2019 yılı fındık alım dönemini besmele ile başlatıyoruz. Tüm üreticilerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. TMO olarak 7’inci defa Sayın cumhurbaşkanımız tarafından görevlendirildik. 26 Temmuz tarihinde fındık fiyatları Sayın cumhurbaşkanımız tarafından açıklanmıştı.  Üreticilerimizi mutlu eden,  fındık geleceğine umut veren fiyat değindirmesi oldu. Biz TMO olarak bütün hazırlıklarımızı bayramdan önce bitirmiştik.  Yaklaşık 2 yüz bin ton civarında depo hazırlığı yaptık. 33 noktadan 60 ekip ile alım yapacağız. Personelimizi, bütçemizi hazırladık çiftlerimizi bekliyoruz.


TMO olarak çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmak, sıra beklemelerini önleme ve zorluk çekememeleri için randevu sistemi uygulamaya başladık. İnternet üzerinden ya da alım noktalarından randevularını alabilirler. Bunu aldıktan çiftçilerimizden il ve ilçelerindeki tarım müdürlüklerinde çiftçi kayıt sisteminde güncellemelerini yapılmasını istiyoruz.  Havalar yağışlı gidiyor. Fındığın geri gitmemesi için TMO’nun alım kriterlerine dikkat etmesi gerekiyor.  Fındığın kalitesinin düşmemesi için dikkat edilmesi gerekiyor. Nasıl olacak peki.  Yüzde 6 oranında rutubet istiyoruz.  Dışarda yağmur yağar iken fındığı alamayız, aldığımız da bekletemeyiz. Dolayısi ile üreticilerimizin buna dikkat etmesi lazım. Ayrıca alım noktalarımızda kriterlerimizde bildirdik. Randımanı yüzde 50 üzerinde olursa artı pirim alabilecekler yani 16 liralık fındık 17 – 18 liraya çıkabiliyor.  Randıman oldukça önemli.



Üreticilerimiz merak etmesin fındık bitene kadar yanı yılsonuna kadar devam edecek.  Herhangi bir sorun ile karşılaştıklarında fındık alım noktalarında ki koordinatör arkadaşlarımız kendilerine yardımcı olacaklar. Hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum”.