Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, hayvancılık destekleriyle ilgili yaptığı açıklamada küçükbaş hayvancılıkta mevcut desteklerin sürdürülmesi, bazı desteklerin artırılması ve yeni desteklerin getirilmesinin sektörün gelişimine katkı sağlayacağını söyledi. Nihat Çelik,  “Bu çerçevede anaç koyun başına desteğin 25 liradan 30 liraya, anaç keçi desteğinin ise 25 liradan 35 liraya yükseltilmesini, bu yıl ilk defa göçer yetiştiricilerimize anaç koyun, anaç keçi başına 2 lira ilave destek ödemesi getirilmesini önemsiyoruz” dedi.
 
Çelik, yaptığı açıklamada, dünkü Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararını küçükbaş hayvancılık açısından değerlendirdi.
 
Anaç koyun, anaç keçi desteği
 
Damızlık koyun, keçi yetiştiricileri birliklerine üye yetiştiricilerin, Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı anaç koyun başına verilen desteğin yüzde 20 artışla 25 liradan 30 liraya, anaç keçi başına verilen desteğin ise yüzde 40 artışla 25 liradan 35 liraya çıkarıldığı, geçmiş yıllardan farklı olarak koyun, keçi ayrımına gidildiği bilgisini veren Çelik, anaç tiftik keçisi başına ilave 20 lira desteğin geçen yıl sadece Mardin, Siirt ve Şırnak illerine verilirken, bu yıl uygulama tüm illere yaygınlaştırıldığını belirtti.
 
Çelik, bu yıl ilk defa, göçer yetiştiricilerin anaç koyun ve anaç keçi başına ilave 2 lira destek ödemesi getirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
 
Çoban, sürü büyütme, soy kütüğü desteği
 
Küçükbaş hayvancılık desteklemelerinde, geçen yıl olduğu gibi, çoban istihdam desteğinin 100 baş ve üzeri anaç koyun anaç keçi varlığına sahip işletmelere veya çobanlara 5 bin lira olarak ödeneceğini belirten Çelik, şunları kaydetti:
“Bir önceki yılın anaç koyun, anaç keçi desteğini alan ve destekleme yılında anaç koyun anaç keçi sayısını artıran işletmelere, bir önceki yılın kuzu ve oğlaklarının, destekleme yılında anaç koyun, anaç keçi vasfına ulaşanlarına Bakanlıkça belirlenen artış oranını aşmamak kaydıyla hayvan başına 100 lira destek ödenecek.
Islah programına dahil olan damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliklerine üye, Küçükbaş Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü Bilgi Sistemi (SOYBİS) ve Bakanlık Hayvan Bilgi Sistemi (HBS) sistemine kayıtlı yetiştiricilerin koyun ve keçilerine hayvan başına 100 lira, soy kütüğü işletmelerinde yetiştirilen koç ve tekeleri alan yetiştiricilere 500 lira hayvan başına destek ödemesi yapılacak.
 
Sözleşmeli üretim kapsamında üretilen tiftiğe 10 lira ilave destek
 
Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (TİFTİKBİRLİK) bağlı kooperatiflere, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerine veya Bakanlığa kayıtlı yün işleme tesislerine müstahsil makbuzu karşılığında satan ve Tiftik Kayıt Sistemi (TKS) veri tabanına kaydettiren üreticilerine oğlak tiftiğinin kilogramına 30 lira, anamal tiftiğin kilogramına 28 lira ve tali tiftiğin kilogramına 20 lira ödeme gerçekleştirilecek.
Sözleşmeli üretim kapsamında üretilen tiftiğe de bu yıl ilk defa ilave 10 lira ödeme yapılacak.”
 
DİTAP desteği getirildi
 
Çelik, bu yıl ilk defa Dijital Tarım Pazarı Platformu (DİTAP) desteği getirildiğini bildirerek, “Tarım ve Orman Bakanlığımızca belirlenen hayvansal ürünlerini DİTAP üzerinden doğrudan veya üyesi olduğu üretici/yetiştirici örgütü üzerinden pazarlayan üreticilere ve besilik hayvanını bu platform üzerinden temin eden ve kararnamedeki şartları sağlayan yetiştiricilere Bakanlığımızca belirlenen dönem, birim fiyat ve kriterler üzerinden destek ödemesi yapılacak” dedi.
Nihat Çelik, küçükbaş hayvancılığa desteklerini esirgemeyen, sektörün sorunlarını çözmek için çalışan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye teşekkür etti.

2020 yılı Haziran ayı itibarıyla 55 milyon başı aşan küçükbaş hayvancılığa desteklerin artırılarak sürdürülmesi, yem maliyetlerinin düşürülmesi, çayır ve meraların ıslah edilmesi, orman kapsamında olmayan, tarımsal üretimde de kullanılmayan 15,8 milyon hektar alanın mera kapsamına alınması, sulama yatırımlarının tamamlanarak yem bitkileri ekim alanlarının artırılması, çoban sorunun çözülmesi halinde sektörün hızla büyüyeceğine dikkati çeken Çelik, açıklamasını, “Küçükbaş hayvancılığımızın gelişmesi kırmızı etteki açığımızı kapatacak, koyun ve keçi sütü üretimimizi artıracaktır” şeklinde tamamladı.