Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba'nın küçük üreticiden proje parasının alınmayacağını söylediği kırsal kalkınma hibe projelerinde önemli bir adım atıldı. TKDK ile üretici birlikleri arasında yapılan işbirliği ile projeler artık birlikler tarafından ücretsiz hazırlanacak. İşbirliği protokolüne ilk imzayı Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği attı.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) arasında 14 Şubat 2018 tarihinde Merkez Birliğinde eğitim ve proje hazırlama işbirliği protokolü imzalandı.
İlk protokol Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ile imzalandı
Küçük üreticinin IPARD kırsal kalkınma hibelerinden etkin bir şekilde yararlanması için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile ilk protokol, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği arasından imzalandı. İmza törenine TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Adak ve TKDK Başkanı Hakan Kalender katıldı.
Önemli bir adım atıldı
TKDK Başkanı Hakan Kalender, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ile yapılan imza töreninde yaptığı konuşmada IPARD programı kapsamında bir kısmı ulusal fonlardan oluşan Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma hibelerinin etkin kullanılması amacıyla önemli bir adım atıldığını belirtti.
Ücretsiz proje hazırlama imkanı getirildi
Üretici örgütleri ile işbirliği çalışması yaptıklarını kaydeden Kalender, şunları kaydetti: “ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın kırsal kalkınmaya verdiği önem ve küçük ölçekli işletmelerin desteklerden etkin faydalanmasına yönelik başlattığı yeni projeler çerçevesinde, küçük yatırımcılara IPARD kırsal kalkınma projelerini ücretsiz hazırlayabilme imkanı getirilmiştir.
Protokolün imzalanması öncesinde bir konuşma yapan Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Adak ise Bakanlık olarak kırsal kalkınmaya yönelik projeleri her zaman destekleyeceklerini ifade ederek işbirliği protokolünün hayırlı olması temennilerinde bulundu.
Bu işbirliğin hayvancılığa katkısı büyük olacak
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, imza töreninde yaptığı konuşmada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya teşekkür ederek, şunları kaydetti: “Böylesine önemli bir protokolün ilk defa merkez birliğimizde imzalanmasından dolayı sektörüm adına son derece mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Merkez Birliğimiz, il birliklerimiz ve yetiştiricilerimiz açısından bu protokolü önemsiyor ve memnuniyetle karşılıyoruz. Çünkü bu protokol ile yetiştiricilerimize mali külfet gelmeden mahallinde birliklerimiz tarafından projeleri ücret alınmadan bedava yapılacaktır. Bunun da ülkemiz hayvancılığına katkısı ve getirileri büyük olacaktır. Merkez Birliğimiz, il birliklerimiz ve yetiştiricilerimiz açısından bu protokolü önemsiyor ve memnuniyetle karşılıyoruz. "
Bakan Fakıbaba'ya teşekkür etti
Protokol kapsamında Merkez Birliğinin görev ve sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmek için çalışacaklarını ifade eden Çelik, kırsal kalkınmanın desteklenmesine yönelik bu işbirliği protokolünün Merkez Birliği'nin tarihinde bir ilk olduğunu kaydetti. " Böylesine anlamlı bir projede öncü rol oynamak bizim için önem teşkil etmekle birlikte bu anlamda küçükbaş hayvancılık sektörüne hizmet etmekten büyük onur duyacağız. Küçük üretici için büyük önem taşıyan protokole ilk imzayı atmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diyen Çelik, “Göreve geldiğinden buyana kırsal kalkınmaya çok önem veren başta Bakanımız Sayın Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba olmak üzere Tarım Reformu Genel Müdürü Sayın Emin İzol'e, Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanı Sayın Osman Güzelgöz'e ve TKDK Başkanı Sayın Hakan Kalender'e çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Genel Başkan Çelik, Bakanlığın güvenini boşa çıkarmamak adına Protokol kapsamında Merkez Birliğinin görev ve sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmek için çalışacağını ifade ederek ‘’ Kırsal kalkınmanın desteklenmesine yönelik bu işbirliği protokolünün Merkez Birliğimiz tarihinde bir ilk olması bakımından sorumluluğumuzun bilincinde olacağız.’’dedi. Çelik, konuşmasını ‘’ Bu işbirliği protokolünün Bakanlığımıza, Merkez Birliğimize, il birliklerimize ve tüm yetiştiricilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. ‘’ diyerek tamamladı.
Konuşmaların ardından işbirliği protokolü imzalanarak tören sonlandırıldı.