Ramazan ayı girdi. Hala Seçimlerden kurtulamadık. Toplum seçimlerden ziyade icraat ve ekonominin düzelmesini bekliyor. Şimdi de sırada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine ilişkin süreç.

Ekonomide, Tarım sektörü ’de yeterince sallandı. Artık bu seçimleri bir kenarı bırakıp sorunların çözüm noktasına gidilse. Ekonomiye ve Tarım sektörüne bir can suyu planı devriye girse de piyasalar düzene girse. Şubat ayının başlarında 5,16 seviyelerinde olan dolar bugün 6,17 leri gördü.

Tarımda 2019 Desteklemeleri Açıklanmadı.
Üreticinin, yetiştiricinin Tarımla uğraşan her kesimin gözü kulağı 2019 yılına ait Tarımsal Desteklemelerinde. Tarım deyip geçmeyelim. Bu ülkenin ayağa kalkması ve şahlanması Tarım sektöründen geçiyor. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Milli Ekonominin Temeli Ziraat’tır”. Peki nerde kaldı?

Bu işlere neden ehemmiyet göstermiyoruz. Hükümetin aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 yılına ait yaklaşık 16 .1 Milyar TL Tarımsal Desteği açıklaması gerek. Çiftçi, yetiştirici üretim kararı verebilmesi için tarımdaki planlamayı görmesi gerek. Çünkü şuan desteklemeler kilit dönemde.
Edindiğimiz bilgilere göre kırsalda üretici motivasyonunu kaybetmiş durumda. Ekimden ’de bakımdan da zarar ediyor. Devlet babasından uzanacak eli bekliyor.

Pancar üreticisi 6 aydır fiyat bekliyor
Şimdi çiftçi pancar ekmese Şeker sıkıntımız var denilip ithalat kapılarını açarız. Önce içerdeki yerli ve milli üreticiyi sahip çıkılması gerek Tarımda artık şu planlamaları yerinde ve zamanında yapalım.
Başta Tarım ve Hayvancılık sektörü olmak üzere herkesin motivasyona ve can suyuna ihtiyaç var. Tarım ’da ve Hayvancılık ’ta üretene, yetiştirene kulak verelim.
 Tarımsal destekleri biran önce açıklayalım. Hem Ödenmeyen 2018 yılına ait yağlı tohumlar desteğini, aynı zamanda 6 aydır açıklanmayan pancar fiyatını açıklayalım.
Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın dediği gibi "Türk Tarımını Kalkındırmadan Türkiyeyi Kalkındıramayız" Artık Anadolu tarımsal üretimle tekrar ayağa kalkmak istiyor.


Muhammet OLUKLU
Anadolu İzlenimleri Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]