İnşaat çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan Dünya devi Yusufeli barajını Üç Bakanın yerinde inceleyecek.
Tamamlandığında 275 metre gövde yüksekliğiyle dünyada sınıfının 3’üncü yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES Projesi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
 
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaosmanoğlu inşaat çalışmalarını yerinde incelemek üzere Cumartesi günü Artvin’e gidecek.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Çoruh Vadisi Projesi’nin en önemli yatırımlarından biri olan Yusufeli Barajı’nda 271 metrelik yüksekliğe ulaşıldığını söyledi.
 
Çift Eğrilikli Beton Kemer barajlar arasında dünyanın en yüksek 3’üncü barajı olacak olan Yusufeli Barajı’nın tamamlandığında temelden yüksekliğinin 275 metreye ulaşacağını kaydeden Pakdemirli, şöyle konuştu:
 
“Rezervuarında 2.13 milyar metreküp su depolayabilecek olan Yusufeli Barajı, 558 megavat gücündeki santrali ile yıllık, 1 milyar 888 milyon kilovat saat hidroelektrik enerjisi üretecek. Milli ekonomiye yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacak olan Yusufeli Barajı ve HES’te üretilecek enerji ile yaklaşık 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanacak.
 
Yusufeli Barajı mansabında bulunan barajların (nehir akış yönüne göre kendisinden sonra gelen barajların) hidroelektrik enerji üretimini de arttıracak. Barajda depolanan su sayesinde, Deriner Barajı’nda 100 MW, Borçka Barajı’nda 43 MW ve Muratlı Barajı’nda 17 MW olmak üzere toplam 160 MW’lik bir kapasite artışı sağlanacak.”
 
“PROJE 19 MİLYAR LİRAYA MAL OLACAK”
 
Projenin toplam 19 milyar liraya mal olmasının planlandığını belirten Bakan Pakdemirli, Yusufeli Barajı’nın enerji üretiminin yanı sıra Çoruh Nehri’nin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak mansabındaki barajların işletme ömrünü uzatacağını ve taşkın riskini azaltacağını da söyledi.
 
“İNŞAAT ÇALIŞMALARINDA REKORA İMZA ATILDI”
 
Baraj ve HES inşaatında çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini dile getiren Pakdemirli, “Yusufeli Barajı’nda gövde betonuna başlama tarihi itibarı ile 30 ay içerisinde 4 milyon metreküplük gövde betonunda yüzde 96’lık gerçekleşme sağlandı, bu alanda bir rekora imza atıldı” dedi.

İLÇENİN YENİ YERLEŞİM ALANI İKİ KATINA ÇIKACAK

Baraj ve HES nedeniyle taşınacak olan Yusufeli İlçesi eskiye göre daha modern ve örnek teşkil edecek yeni yerleşim yerine kavuşacak. Mevcut durumda 750 dekarlık bir alana sahip olan ilçenin yeni yerleşim alanı toplamda 1535 dekar olacak. Böylece daha müreffeh ve yaşanılabilir bir yer olacak.
Öte yandan, Yusufeli Barajı ve HES Projesi Devlet-İl ve Köy yolu relokasyonları kapsamında; 69,2 km Devlet-İl yolu ve 36 km Köy yolu yapılıyor. 69,2 km Devlet-İl yolu projesinde toplam uzunluğu 55,8 km olan 40 adet tünel ve toplam uzunluğu 4 km olan 21 adet köprü-viyadük inşa ediliyor.