YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, birliğin bir hafta önceki fiyatları istişare etmek için bir araya gelmesinin yanlış anlaşıldığını ve kartel oluşturmak olarak adlandırıldığını, Rekabet Kurulu tarafından yumurta üreticileri hakkında başlatılan soruşturma hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkan  Afyon konuşmasına şunları kaydetti:

“Maliyetlere bağlı olarak bütün emtiaların yükseldiği bu periyotta yumurta fiyatları da yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın müfettişlerinin bizim dalımıza yararlı olacağını ve memnuniyetle karşılayacağımızı aşikâr etmiştik. Zira bu araştırmada biz zararımızın tescillenmesi ismine yarar gördük. Zati müfettişler de fiyatların yükselişinde cürümlünün üretici olmadığını, maliyet kaynaklı olduğunu belirttiler.

Rekabet Kurumu ‘Kişiler kendi ortalarında anlaşarak mı fiyatları buraya taşıyor?’ diye incelemeye gitti. Yumurta hassas dengelerden aktüel olarak etkilenen bir emtiadır. Maliyetler ne kadar yüksek olursa olsun fiyatımızı pazar belirliyor. Biz hiçbir maliyet kalemimizi yansıtamıyoruz.

200 Şubesi Bulunan Dev Kuruyemiş Firması İflas Etti! 200 Şubesi Bulunan Dev Kuruyemiş Firması İflas Etti!

Üreticiler suçlandığı üzere bir ortaya gelerek fiyat belirlemesi mümkün değil. Üreticiler birliği olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği yetkiyle üretici maliyetini korumak, yeni pazarlar oluşturmak, üreticiler ortasındaki uyumu sağlamak ve yeni pazarlar oluşturmak üzere bir dizi çalışma yetkimiz var.

Biz bu tüzüğe uyarak birliğimizi yönetmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken aramızdaki bu bilgi akışını 81 vilayetin il tarım müdürlükleri gereksinim duyduğunda iletiyoruz. Bunu kendi ortamızda istişare etmek kartel oluşturmak olarak isimlendiriliyor. Merkez Birliği’nin vazifesini yaptığını, yanlış anlaşılma olduğunu evraklarla sunacağız.”dedi.