Tarım ve Orman Bakanlığı, Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmelerin uluslararası hububat ve gıda piyasaları üzerindeki etkilerinin yakından takip edildiği belirterek  " Ülkemizin başta buğday olmak üzere hububat arzında bir sıkıntı yaşamayacağını "açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bağlı ve ilgili kuruluşlarla uluslararası gelişmelerin yakından takip edildiği ve gerekli tedbirlerin alındığı bildirildi.

Yapılan açıklamada, Bakanlıkça yapılan değerlendirme neticesinde, gerek Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) gerek lisanslı depolar dahil özel sektörün mevcut stokları dikkate alındığında başta buğday olmak üzere hububat ve diğer ham maddelerde yeni hasat dönemine kadar arz yönüyle bir eksikliğin olmayacağının öngörüldüğü söylendi.

Türkiye'nin hububat tedarikinde başka ihracatçı ülke ve menşelerin olduğunun altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Her ne kadar Rusya ve Ukrayna ülkemizin hububat tedarikinde son yıllarda ağırlık kazanmış olsa da uluslararası hububat ticaretinde diğer ihracatçı ülke ve menşelerden de hububat arzı imkanları mevcuttur. Bunun yanı sıra TMO tarafından yürütülen un ve yem regülasyonu çalışmaları devam etmektedir. Sonuç olarak 2022 yılı hububat üretimine yönelik olumlu beklentilerle birlikte ülkemiz gıda arzında bir sıkıntı öngörülmemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda her türlü hazırlığı mevcut olup ülkemiz gıda piyasalarında sağlanmış olan istikrarın korunmasına yönelik gerekli tedbirler alınmaya devam edilecektir."