Onlarca çeşidi ve onlarca faydası ile 7’den 70’e herkesin hazzettiği hurma bilhassa Ramazan sofralarının olmazsa olmazıdır. Peki hurmanın faydalarını, kısaca tarihini merak ediyor musunuz?

Hurma, kelime olarak Farsça’dan dilimize geçmiştir. Farsça karşılığı ise ‘’yemiştir’’. Tam olarak bilinmemekle beraber 8000 bin yıl önce Babil'in en eski yerlileri Sümerler tarafından Hint Yarımadasının batısında yetiştirildiği tahmin edilmektedir.  Palmiyegiller familyasından süslü yapraklı bir palmiye türüdür. Palmiyeler gibi tropikal, ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir. Hurma bitkisi, sıcağı ve güneşi sever, soğukta yaşayamaz. Türkiye'de Akdeniz ikliminin olduğu bölgelerde yetişir. 

Hurma, şeker bakımından yüksek oranda karbonhidrat barındırır ve şeker oranı yaklaşık %80'dir. %80 dışında kalan kısmı ise protein, karbonhidrat, yağ, su, lif, vitaminler (A, B1, B2, B3, B6, B9-Folik Asit, Niasin, C, D, K) ve mineraller (Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Selenyum, Fosfor, Sodyum, Kükürt, Demir, Klor, çinko, bakır, mangan, flor, iyot), oksitosin hormonu ve organik asitler barındırır.

İşte Oldukça Şifalı Olan Hurmanın İnsan Sağlığı İçin Birbirinden Özel Faydaları:

Hafızayı Kuvvetlendirir

Hurmalar, bağırsakta bir Vitamin A türü olan Retinal'e dönüşen 15,6 mg Beta-karoten içerir. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırma Beta-karoten'in uzun süreli kullanımı hafıza kaybı gibi önleyici faydalar sağlayabileceğini ortaya koymuştur.

Kanseri Önler

Hurmalarda yüksek oranda lif bulunur. Araştırmalar yüksek lifli yiyeceklerle beslenmenin kolon, göğüs ve rahim kanseri olasılığını düşürdüğünü gösterdi.

Antioksidan Deposu

Yüksek besin değerinin yanında hurmaların antioksidan özelliklere sahip olduğu çeşitli araştırmalarda ortaya kondu. Antioksidanlar kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlemesinde faydalı olduğu biliniyor.

Kan Yapıcıdır, Anemi Hastalığını Yok eder


Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar. Bilindiği gibi alyuvarlar kanda oksijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde rol oynarlar. Çok fazla demir içermesi sebebiyle, bir insan günde 15 tane hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabilir ve demir eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklardan korunmuş olur.


Stres ve Gerginliği Gidericidir


Bilim adamları hurmanın stres ve gerginliği giderici etkisine de dikkat çekmektedirler. Hurma içerdiği magnezyum ile böbrekler için de son derece önemlidir. Bir insan günde 2-3 tane hurma yiyerek vücudunun magnezyum ihtiyacını karşılayabilir. Hurmada bulunan B6 'Sinir Vitamini' diye adlandırılır. Stresli ve gergin yaşantısı olanlara sabah, öğle ve akşam saatlerinde üçer adet hurma yemesi son zamanlarda tıp insanları tavsiye edilmektedir.

Zayıflamaya yardımcı olur, zihni açar, balgam, öksürük ve gribe iyi gelir, yaraları çabuk iyileştirir, ülsere iyi gelir ve mideyi kuvvetlendirir, yaşlandırmayı geciktirir, sindirim sistemini çalıştırır, kabızlığa iyi gelir, karaciğeri güçlendirir, kemik erimesini engeller.