FAO Gıda Fiyat Endeksi’ne göre küresel gıda fiyatları kasım ayında büyük ölçüde sabit kaldı.  Bitkisel yağlar ve şeker de fiyatlar artarken, tahıl, et ve süt ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki düşme fiyatların dengelemesine neden oldu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından paylaşılan bilgilere göre, Gıda Fiyat Endeksi kasım ayında büyük ölçüde sabit kaldı. Bu duruma tahıl, et ve süt ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki düşüşün, bitkisel yağlar ve şeker için artan fiyatları dengelemesi neden oldu.

FAO tarafından paylaşılan bilgiler şöyle kaydedildi;

Hububat Sektöründe 836 Milyon Dolarlık İhracat! Hububat Sektöründe 836 Milyon Dolarlık İhracat!

FAO Gıda Fiyat Endeksi, kasım ayında ortalama 135,7 puan oldu ve ekim ayındaki seviyesinin çok az altında kaldı. Endeks şu anda, kasım 2021’deki seviyesinden yüzde 0,3 daha yüksek.

FAO Hububat Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,3 geriledi, ancak yine de bir önceki yılın yüzde 6,3 üstünde. Karadeniz Tahıl Girişimi’nin uzatılmasından da kısmen etkilenen dünya buğday ve mısır fiyatları, kasım ayında sırasıyla yüzde 2,8 ve yüzde 1,7 oranında geriledi. Buna karşılık, uluslararası pirinç fiyatları yüzde 2,3 arttı.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, kasım ayında yüzde 2,3 artarak yedi aylık düşüşünü sonlandırdı. Uluslararası palm ve soya yağı fiyatları yükselirken, kolza tohumu ve ayçiçek yağı fiyatları düştü.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, ekim ayından bu yana yüzde 1,2 düştü. Tereyağı, yağsız ve tam yağlı süt tozlarının dünya fiyatları düşük ithalat talebiyle gerilerken, kısmen Batı Avrupa’daki önde gelen üretici ülkelerden gelen daha az canlı ihracat nedeniyle peynir fiyatları arttı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, kilit üretici ülkelerdeki hasat gecikmeleri nedeniyle küresel şeker arzının sıkılaşması ve Hindistan’ın daha düşük bir şeker ihracat kotası açıklamasıyla gerçekleşen güçlü alımların etkisiyle Kasım ayında yüzde 5,2 arttı.