Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından büyükbaş hayvan yetiştiricilerine ödenen buzağı desteklemesinde uygulamaya koyulan üreme kriteri yetiştiriciyi sektörden uzaklaştırıyor.

 Alın teri ile zor şartlar altında üretim yapmaya çalışan yetiştirici girdi maliyetleri altında ezilirken; bu kez de HAYGEM tarafından buzağılara getirilen üreme kriterinin sık sık değişmesi, yetiştiricinin buzağı desteklemesinden yararlanamadığı gibi üretimi de zorlaştırıyor.

Oysaki üreme kriterleri yetiştiricinin bakım ve besleme şartları ile doğrudan ilgilidir. Kaba yem ve fabrika yem fiyatlarının her gün zamlandığı bir ortamda hayvanlarının üreme fonksiyonlarının normal fizyolojik sınırlar içerisinde olması beklenemez. Bu durumda üreticinin güçlükle elde edebildiği buzağıların önemli bir kısmının destek alamaması sonucunu da doğuruyor.

Bu durum küçük aile işletmelerinde daha belirgin olmakla birlikte, büyük işletmeleri de önemli ölçüde etkileyecek bir durumdur. Bu konuda Anadolu’nun birçok noktasında yaz kış demeden zor şartlarda üretim yapmaya çalışan yetiştiriciler için ayrıca bir zorluk çıkarmaktır. Yıl içerisinde buzağının doğmuş olmasından başka ek bir şart getirmenin uygulanabilirliği ve mevcut şartlarda bir katkısı olamayacağı gibi yetiştiriciyi üretimden uzaklaştıracaktır.