Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD)  son dönemlerde gündemde olan et ve süt fiyatları ile ilgili açıklama yapıtı.  Üreticinin eline geçen Çiğ Süt fiyatı 3,90 TL/LT’nin altında olmamalı, Süt Primi de 0,40 TL/LT olmalıdır diyen TÜSEDAD açıklamasında şunları kaydetti:

Tüm Dünya ve Ülkemizde pandemi süresince gıdanın önemi nedeniyle tüm zorluklara rağmen tarımsal üretim ve gıda üretimi devam etmek zorundadır. Sektör bazında yaptığımız analizler neticesinde Süt ve Et sektöründe üretim istikrarının sekteye uğradığını işaret etmektedir ve dolayısıyla artan enerji fiyatları, navlun fiyatları, gübre fiyatlarının dünyanın önde gelen ülkeleri tarafından sübvanse edilerek kontrol altına alındığı gözlemleniyor. Türk Lirasının değer kaybı ve faiz oranlarının artışı ağırlıklı ithal hammadde fiyatlarının öngörülebilirliğini ortadan kaldırmıştır. Üretimde istikrar esastır bunun sağlanması için süt/yem paritesine riayet edilmelidir. Hammadde girdi maliyetlerini kontrol etmeksizin salt Süt ve Et fiyatlarını regüle ederek üretimin sürdürülmesi mümkün değildir.

Mevcut durumda gösteriyor ki dayanacak gücü kalmayan üretici süt ineklerini kesime göndermektedir.

Ulusal Süt Konseyi, 2021 yılının 01 Temmuz-31 Aralık tarihleri arası için çiğ süt referans fiyatını 3,20 TL/Lt olarak belirlediği zamanda USK’nın 2021 temmuz ayında yayınladığı çizelgede 19 Protein Karma Yem fiyatı 2,86 TL/Kg baz alındığında Süt/Yem paritesinin 1,11 seviyelerinde kaldığı görülmektedir.

Süt üreticisi, Kaba yemini harmanda depolayıp tüm yıl kullanıldığı için fiyat güncellemesi senede bir kez bugünlerde yapılıyor. Yukarıdaki tabloda bir çiftliğin 2020-2021 yılları karşılaştırmalı sağmal rasyonu fiyat artış oranlarından anlaşılacağı gibi TMR içerisinde maliyete yansıması %31 seviyelerindedir. Kuru dönem ve düve rasyonlarında kaba yem kullanımı daha yüksek olduğu için maliyet artışı daha da yüksek.

Bu maliyetler karşısında, Süt Üreticisinin üretime devamlılığı mümkün değildir.

Fiyatlamanın, süt/yem paritesi bazlı yapılıp, çiğ süt destekleme priminin de bu paritenin dışında bırakılması gerekmektedir.

Kendini terk edilmiş hisseden Süt Üreticisine, 01 Temmuz-31 Aralık dönemi için 0,20 kuruşa düşürülmüş olan Çiğ Süt Destekleme priminin ilgili dönemler için acilen 0,40 kuruşa çıkarılması ayrıca Süt/Yem paritesinin desteklemeler hariç ilk etapta 1,3 seviyesine sabitlenmesi, 2022 yılı itibariyle ise paritenin 1,5 seviyesine çıkartılması istikrarlı et ve süt üretiminin olmazsa olmazıdır. Bu formül doğrultusunda 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde Çiğ Süt Referans Fiyatının, 3,90 TL/Lt açıklanmasını bekliyoruz. Çiğ Süt Tavsiye fiyatının 2 ayda bir süt/yem paritesine göre güncellenmesi talebimizdir.

Artan yem maliyetleri ve diğer giderler karşısında ayakta kalma mücadelesi veren Et ve Süt üreticilerinin artık dayanacak gücü kalmamıştır!!!