Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, büyükşehir himayesindeyken köyden mahalleye dönüştürülen yerleşim yerlerine “kırsal mahalle” statüsü tanınmasının, vergi ve harçlarda sağlanacak indirim ve muafiyetler nedeniyle çiftçinin maliyetlerini azaltacağını açıkladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik şu sözleri kaydetti: “Bilindiği gibi 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7254 Sayılı Torba Yasa’nın 10’uncu maddesi ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa bir madde eklenerek kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan düzenlemesi yapılmıştı. Bu yasaya dayanılarak hazırlanan ve Resmi Gazete’nin 15 Nisan 2021 tarihli nüshasında yayımlanarak “Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği” ile yapılan yeni düzenlemelerin çiftçilere, yetiştiricilere erken bayram müjdesi olacak,” dedi.

Büyükşehir sınırlarındayken köyden mahalleye dönüştürülen yerleşim yerlerine “kırsal mahalle” statüsü tanınması, bazı vergi ve harçlarda sağlanacak indirim ve muafiyetler nedeniyle çiftçinin maliyetlerini azaltacağını belirten Çelik,

“Yasa ve Yönetmeliğe göre, zirai üretimde kullanılan bina, arsa ve arazilerin emlak vergisinden, yapı inşası, bina inşaatı harcından ve imarla ilgili harçlarından muaf olacaktır. Böylece çiftçilerimiz ve üreticilerimiz rahat bir nefes alacak, üretimi artırmak için her zaman olduğu gibi canla başla çaba sarf etmeye devam edecektir,” açıklamasında bulundu.

Çelik, ticari, sanayi ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisinde, alınan harçlar ve harcamalara katılma paylarında da yüzde 50 indirim uygulanacağını bildirdi.

İçme ve kullanma sularında uygulanacak indirimlerin, iş yerleri için belirlenmiş olan en düşük tarifenin yüzde 50’sini, konutlar için belirlenmiş olan en düşük tarifenin ise yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde düşük tarifeden belirleneceği bilgisini açıklayan Çelik, “Muafiyet ve indirimlerle çiftçilerimiz ve yetiştiricilerimizin maliyetleri düşecek, yüzleri gülecek, üretim artacak” ifadelerini kullandı.