Bakanı Kirişci: "Anadolu Mandasını Geliştireceğiz"

Tarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı destek ve projelere manda sayısının son 11 yılda yüzde 119 oranında arttığı 85 binden 185 bine yükseldiği kaydedildi.

Bakanlığın bünyesindeki Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde 2011 yılında başlayan “Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi” olumlu sonuçlar vermekte.

Mandaların ıslahı ile mandacılıktan elde edilen gelirin artırılması, üstün damızlık manda boğası yetiştirilmesi, sürdürebilir manda yetiştiriciliğinin sağlanması, yerli manda varlığının ve yetiştiriciliğinin canlandırılması amacıyla 2011 yılında 8 ilde 11 bin 300 baş manda ile başlatılan proje, manda sayısını ve süt veriminde önemli artışlar gerçekleşti.

İl sayısının 18’e çıkarıldığı proje halen 2 bin 706 işletme yaklaşık 28 bin anaç manda ile devam ediyor. Proje gerekliklerinin yerine getiren yetiştiricilere bugüne kadar toplamda 225 milyon 100 bin TL destek ödemeleri yapıldı.

Manda Yıldızı Programı

Proje kapsamında Türkiye'de ilk defa mandalardan bu büyüklükte verim kaydı alınarak 'Manda Yıldızı' adlı proje takip programı oluşturuldu. Böylece yetiştiricilerde kayıt tutma, ıslah ve seleksiyon oluşturuldu.

2010 yılına kadar sayıları 85 bin başa kadar düşen Anadolu Mandası, 2011 yılında başlanan proje ve verilen destekler ile son 11 yılda yüzde 119'luk artışla 185 bin başa çıkış sağladı.

7/24 Denetimli Yol Kontrol Noktalarıyla Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları Önlenecek! 7/24 Denetimli Yol Kontrol Noktalarıyla Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları Önlenecek!

Türkiye'de ilk defa, 2 baş manda boğasından gerekli testler yapıldıktan sonra sperma üretimi yapılmaya başlanarak yetiştiricilerin kullanımına sunuldu. Bu sayede 10 bin doz sperma üretildi.

Akrabalı yetiştirmenin etkisini azaltmak ve kan tazelemek için iller arası damızlık boğa transferi gerçekleştirildi.

Kirişci: Anadolu Mandasını Geliştireceğiz

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, hayvancılığa büyük destek ve teşvikler verdiklerini belirtti. TAGEM koordinasyonunda sürdürülen Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi'ne büyük önem verdiklerinin altını çizen Kirişci, 18 ilde uygulanan proje sayesinde hem manda sayısında hem de verimde önemli artışların sağlandığını söyledi.

Kirişci, manda sayısının her geçen gün artmasından memnuniyet duyduklarını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı: "Bu sayının artmasındaki en büyük pay, uyguladığımız Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi'dir. Projemiz ve desteklerimiz sayesinde manda sayısı dışında süt veriminde de önemli artışlar olmuştur. Biz üreticimizi desteklemeye devam edeceğiz. Manda sayımızı artırmayı sürdüreceğiz. Mandalar, ülkemizin milli varlığıdır. Anadolu mandalarımız korumaya ve geliştirmeye devam edeceğiz." dedi.

Sözleşmeli Besicilik Projesi'ni, yerli ve millî üretim ilkesi ile hayata geçirdiklerini anımsatan Kirişci, çiftçinin ve üretenin daima yanında olduklarını sözlerine ekledi.