13. 12.2022 tarihi itibarı ile Dana Karkas fiyatı 65 TL Kg' ya ulaştı. Bu ay içinde 70 TL Kg olacağı piyasalar tarafından öngörülüyor.

İyimser tahmin 70 TL  Kg 'da kalması. Bu durumda kasapta kıyma fiyatı 100 TL Kg olacak demektir.

Düşer mi ?
Düşmez.
Yükselir mi ?
Ocak ayından sonra belli olur. Bu durumu ülkemizdeki üretim belirleyecek.

 Üretime bakalım: Ülkemizde son yıllarda büyükbaş besi materyalimiz yeterli gelmediğiden bu açığı ithalatla kapatmaya başladık. Yıllar içerisinde ithalat yılda iki milyon baş'a ulaştı. Bu da besi materyalimizin yarısına yakın bir miktarını oluşturdu. Bu açığın yerli üretimden kapatılması, süt üreticisinin işini sürdürmesi ve artırması ile mümkün olacaktır.

Yerli besi materyali ile ithal besi materyalinin bir fiyat karşılaştırmasını yapalım:
Yerli besi (canlı) 30-35 TL/Kg
İthal besi (canlı) 60 TL/Kg ( 3.5-4 Euro / Kg)
Bu fiyatlar göz önüne alındığında, önümüzdeki süreçte ithal materyal yerliye göre pahalı olmasından dolayı talep görmeyecektir.
Ayrıca ülkemizdeki döviz kurlarının artışı ve tüm dünyada emtia fiyatlarının artması ithal maliyetlerini daha da arttıracaktır ve ithalat zorlaşacaktır.

Bu durumda yerli besi materyalimiz çok önemli hale geliyor. Sayısını arttırmalıyız. Bunun yolu da anaç hayvan sayısını çoğaltmaktan geçiyor. Nasıl mı olur ? Üretici kazanmalı, yaptığı işten kar etmeli ki üretime devam etsin. Bu konudaki en kritik nokta kesit yem fiyatı ve süt fiyatıdır.

Üretimin sürdürülebilmesi için üretici 1 kg sütle 1.3 kg kesif yemden daha fazlasını alabilmeli.
Şayet üretici 1 kg sütle 1.5 kg yem alabilecek bir fiyatla sütünü satabilirse besilik dana materyali ihtiyacımız 2 veya 3 yılda kapanabilir.


Bu konu ile ilgili kısa ve uzun vadede ne gibi üretim modellerini oluşturabiliriz, bir dahaki yazımızda değerlendireceğiz.

Kalın sağlıcakla.

İsmail EMETLİ
Ziraat Yüksek Mühendisi