Hayvancılık kan kaybederken, üreticiler ise sabırla, umutla,  merakla yetkililerden gelecek güzel haberi beklemeye devam ediyor… 

Yükselen enflasyon en çok ta emektar üreticiyi vurmuştu!  Türk çiftçisi yaşadığı her zorluğa rağmen ekmeğini kazandığı hayvanlarını üretmeye devam ediyor.

Hayvancılık ta Değişen Ne Var? Hayvancılık ta Değişen Ne Var?

Hayvancılığın rahat nefes alabilmesi için ortak paydadaki görüş canlı hayvan ihracatının açılması yönünde…

Yetkililer ise bu duruma real bir çözüm ararken canlı hayvan ihracatından önce karkas et ihracatını masaya yatırdı.  Karkas kuzu eti fiyatları ile ilgili yapılan açıklamada şartlar belli oldu.

Et ve Süt Kurumu tarafından küçükbaş hayvan piyasasının regülasyonu ve yetiştiricilerin korunması için Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne veya Genel Müdürlüğü ile sözleşme yapan firmalara kuzu karkas eti ihracat yetkisi verilecek.

Peki, Kuzu Karkas Eti İhracatı çözüm olacak mı?

Sorunun cevabını Kahramanmaraş Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu’ya sorduk.

Başkan Kuzu Karkas Eti İhracatı ile ilgili şunları kaydetti:

“ Geçtiğimiz haftalarda Tarım ve Orman bakanlığına gelip gerekli görüşmeleri yaptık. Bizlere yakından ilgilenen tüm bakanlık yetkililerine teşekkür ederim. Aldıkları kararlara saygı duyuyorum. Lakin açıklanan fiyatlar beraberinde üreticilerimiz mağduriyeti devam edecek.

Geçen yıl arpanın fiyatı 1750 TL idi,  saman fiyatı ise 1500 TL.  Şimdi saman 4000 ile 5000 arası,  arpa ise 7000 TL. 

Çoban maaşları, elektrik faturaları, yem maliyetleri olukça pahalandı. Eğer ki belirlenen fiyatlarda yani kg mı 85 -95 TL arasından eti satarsak üreticinin hayvan basına 1350 TL zararı olacak.

Bu durumda ya karkas etin fiyatını 110 TL yapılmasını ya da canlı hayvan ihracatının açılmasını yetkililerimizden talep ediyoruz.

Talebimiz canlı hayvan ihracatının açılması yönünde.. Katar Ürdün çok ağır mallar istiyor.

Cumhurbaşkanımıza,  Tarım ve Orman Bakanımıza, tüm yetkililere sesleniyorum.  Ya karkas eti  110 TL’ye çıkartın yada canlı hayvan ihracatına  izin verin”.