Turunçgillerin yabanisine ya da doğada kendiliğinden yetişenine nasıl ki turunç adı verilir, Kayısının da yabani olanına ya da kendiliğinden yeşerip meyve vren kayısı türüne hudayı denir.
Hasanbey, Kabaaşı, Çataloğlu gibi diğer kayısı türleri aşılanmış kayısı çeşitleridir. Ancak Hudayı kayısı aşılanmamıştır. Hudayı kayısının tadı aşılı kayısılardan çok farklıdır. Çok tatlı olan bu kayısı çeşitleri aşılı kayısılardan önce olgunlaşırlar ve meyve dökümü daha hızlıdır.
Hudayı kayısısının çekirdeği genellikle acıdır. Aynı şartlar altında diğer kayısı türlerine göre daha erken olgunlaşmaktadır. Çekirdekleri ince ve uzun değil topludur. Bu özellikleri ile aşılı kayısılardan çabucak ayırt edilebilir. Ancak bazı hudayı kayısı çeşitlerinin çekirdekleri tatlı olabilir.
Hudayı kayısılar genellikle reçel ve hoşaf yapımında kullanılır. Ayrıca kuru hali de yenebilmektedir. daha tatlı ve güzel görünüşlü reçeller elde edilebilir.
Hudayı kayısı kalp kaslarını çalıştırmaya, mide şişkinliklerini önlemeye, boşaltım sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yararken bunların dışında bir sürü yararı vardır.
Haber: Ali Suzi Doğan
Hudayı Kayısı Nasıl Yetişir?
Bunlar da ilginizi çekebilir