Genel

Kandıra’dan Uzakdoğu’ya Deniz Salyangozu

Abone Ol

Kandıra’da 1981 yılında kurulan Marmara Gıda’nın (MARTAŞ) Marmara ve Karadeniz’den çıkarttığı salyangozlar, Uzakdoğu ülkelerine ihracat yapıyor.
Marmara Gıda San. İth. İhr. Tic. A.Ş.in sahiplerinden Selçuk UZTÜRK MARTAŞ’ı Anadolu İzlenimlerine değerlendirdi. UZTÜRK “Firmamızın temelini 1966 yılında Babam Salih Zeki Uztürk tarafından atıldı. 1981 yılında yılında yönetimini devraldığımız şirketi kardeşim Selman Uztürk’le devam ettirmekteyiz.” Dedi.
 
Sayın Uztürk Türkiye’de çok fazla yaygın olmayan bir sektörde hizmet veriyorsunuz. Sektöre nasıl girdiniz? Sektörü ve ihracatınızı bize anlatırmısınız?
Babam Salih Uztürk daha önceden salyangozları toplayıp sahibi olduğu fabrikada salyangozların satışını gerçekleştiriyordu. Bir süre sonra bu işin ihracatını yapmaya karar verdi. 1972’den beri de işin ihracatını ve üretimini devam ettirmekteyiz.
1981 yılından itibaren kardeşimin yurtdışı bağlantıları vesilesi ile ihracatımızı kendimiz yapmaya başladık. İlk başlarda kara salyangozu üretimi ve ihracatı ile uğraşıyorduk. 1987 yılında Uzakdoğu ile çalışmaya başladık. Uzakdoğu’ya deniz salyangozu ihraç eder olduk. Deniz salyangozunda kapisitemiz 1987 yılılında yıllık 150 ton civarındaydı. Şimdi ise 600 ton civarında. Ancak şuan kapasitemizin  %30’unu kullanabiliyoruz.



Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
Yeni projemiz yaklaşık 2 milyon Euroluk bir bütçe ile bin ton kapasiteli bir tesis kurmak. Yıllık ihracatı 25 milyon dolarlık bir projeyi hedefliyorum. Kara salyangozu, dağ mantarı,deniz kestanesi, deniz patlıcanı gibi bir çok ürünü barındıran bir yapı oluşturmak.  Dünyada en çok deniz salyangozu ihracatı yapan ülke Türkiye. İhraç ettiğimiz salyangoz, Karadeniz’de deniz suyunun az tuzlu olması nedeni ile rağbet görüyor. Unutkanlığın giderilmesi dahil bir çok faydasısın yanında özelikle E vitamini ağırlıklı enerji yiyeceği olarak  tüketilen deniz salyangozu için uzak doğu ülkeleri gözünü Karadeniz’e dikti diyebiliriz. Protein ve içerdiği genetik özellikleri bakımından tercih edilen Karadeniz salyangozu bir çok Uzakdoğu ülkesinin lüks lokantalarında satılıyor. Deniz salyangozu  1985 yılından sonra ticari olarak önem kazanmaya başladı.  Türkiye’de yaklaşık 12 tesis ’de dondurulmuş taze ve soğutulmuş olarak işlenen salyangoz etleri başta Japonya, Güney Kore ve Tayvan başta olmak üzere 13 ülkeye ihraç edilmektedir. Türkiye İhracatçılar Birliğinin kayıtlarına göre yıllık ihracat miktarı 434 ile 2 bin 288 ton arasında değişmektedir.



Salyangozların İhracata hazırlanmasından bahsedermisiniz?
Deniz salyangozlarını Karadeniz ve Marmara’daki balıkçılarımız ve dalgıçlarımız vasıtası ile topluyoruz. Toplanan salyangozlar araçlarımızla tesisimize getiriyoruz.  Salyangozları 5 dakika boyunca buharda pişiriyoruz. Sonra özel çatallarla salyangozları kabuklarından ayırıyoruz. Ardından bağırsaklarını alıyoruz. Burada yıkama ünitesine getiriyoruz. Yıkamadan sonra  kalibrasyon yapıyoruz. En küçük boydan en büyük boya kadar kalibre edip 10 kg blok kasalarda -35 santigrat derecede şokluyoruz.  Sonra iki tane 10kg lık kasayı 20 kg lık naylon torbalara koyup -18 santigrat derecede muhafaza altına alıyoruz. Bu durumda salyangozlarımız yükleme pozisyonunu hazırlanmış oluyor.
Salyangozların kabukları dahil her şeyini değerlendiriyoruz. Koreliler ahtapot avladıkları için kabukları alıyorlar. Salyangozun kapağını yine kozmetikte kullanıldığı için Dubaiye gönderiyoruz. Çıkan bağırsakları ise gübre olarak kullanılması için köylümüze satıyoruz.

Mantar İhracatından da Bahsedermisiniz?
Salyangoz üretimin dışında Fransa ve Almanya başta olmak üzere Avrupa’ya dağ mantarı ihraç ediyoruz. Dondurulmuş, kurutulmuş ve salamura olarak yabani mantarı ihraç ediyoruz. Mevsimine ve hava şartlarına bağlı olarak senede 100 ile 150 ton arası dağ mantarı yurt dışına ihraç ediyoruz.
 
 
 

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }