Bartın İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü tarafından 1 yıl önce başlatılan ‘’Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor ‘’ projesi kapsamında İl Genelinde fındık bahçelerinde verim ve kaliteyi artıma adına yapılan çalışmalar sonuçlarını vermeye başlıyor. Özellikle hasada kısa bir süre kala projenin uygulandığı alanlarda verim ve kalite göz doldurmakta. Yapılan çalışmaların özellikle İtalyada’da haber olması Fındık hasadı öncesi İtalya’dan fındık almak isteyen firmaların taleplerinin oluşmasına neden oldu.

Yine proje kapsamında Fındık randımanı ve yağ kalitesinin artırılması adına Ülkemiz fındık alanlarında kullanımı bilinmeyen Kaolin uygulaması yapıldı .Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  Bitkisel üretim ve Bitki sağlığı şubesince Şube Müdür Ziraat Mühendisi İbrahim YILDIRIM  ,Ziraat Mühendisi Cengiz BOSTANCI ve Ziraat Teknisyeni Abdurrahman KARA tarafından Bartın AKAĞAÇ köyünde Projenin yürütüldüğü Fındık üreticimiz Ahmet CUMHUR’un bahçesinde bizzat uygulama yapıldı.

Fındıkta hava sıcaklığı 30-35 dereceye ulaştığında yaprak ve çotanklarda yanıklar meydana gelir. Sıcaklıkla birlikte stomalar kapanır ve fındık bitkisinin gelişimi durur. Aynı zamanda yüksek sıcaklıkta bitkide su kaybı nedeniyle meyvenin yağ oranı düşer. Kaolin uygulaması ile bitkinin taç kısmında 6-10 derecede soğuma meydana gelir, stomalar açık kalır ve bitki fotosentez yapmaya devam eder. Hasattan 1 ay önce %5 kaolin uyguladık. Hasat sonrası ve erken ilkbaharda uygulanmasının da hastalık ve zararlıların kontrolüne katkı sağladığı bilinmektedir. Bartın  Tarım Müdürlüğü olarak Bartın ilimiz fındık bahçelerinde meyve iriliğinin büyük ve yağ oranının yüksek olması için kaolin uygulaması yaptık. Kaolin uygulaması öncesi ve uygulama sonrası yaprak sıcaklıkları arasında farkı ölçerek üreticimizin bizzat görmesini sağladık.

Haber: Cengiz BOSTANCI