Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye 2023 Zirvesi  programına katıldı. Bakan Kirişci, tarım ve gıda, su ve enerji konularının son yıllarda daha da önem kazandığına vurguladı. Kirişci, kırsala dönüş için sosyal güvenlik destekleri, pozitif ayrımcılık adına kadınlara ve gençlere destekler sağlandığını açıkladı.  
 

Tarım ve gıda, su, enerji konularının dünyanın da gündeminde olduğunu hatırlatan Bakan Kirişci, ‘'Bu üç konuyla da ilgilenmek zorundayız. İklim değişikliği, pandemi, sonrasında Rusya-Ukrayna Savaşı ile bu üç konu zirve yaptı. 20 yıldan beri izlemiş olduğumuz politikalar sayesinde bu konularda başarılı bir sınav verdik. Bulunurluk konusu çok önemliydi. Bulunurluk konusunda başarılı bir sınav verdik, bulunurluğu sağlamış bir Türkiye var. Bulunmayan ürün en pahalı üründür. Bahsetmiş olduğumuz ürün grupları içerisinde Türkiye'de bir eksiklikten söz edilemez.'' dedi.


Bakan Kirişci, "2002 yılında Türkiye'nin toplam bitkisel üretimi 98 milyon ton. Bugün üretimimiz gelmiş geçmiş tüm zamanların üretimi olacak, şuanda 127 milyon tona ulaştık. Bu rakam tarımsal alanlardaki azalmalara, kırsaldan kente göçe ve enerji maliyetlerindeki artışa rağmen, gübre fiyatlarındaki yükselişe rağmen bu ülkenin 2 milyon 200 bin üreticisinin üretimi sürmüştür. 2002 yılındaki 65 milyon olan nüfusumuzun 85 milyona çıkmış olmasına rağmen üreticimiz tüketimi karşılamıştır'' diye konuştu.

Tarımda 3 Yıl Formülü: Üretici Artık Önünü Görecek! Tarımda 3 Yıl Formülü: Üretici Artık Önünü Görecek!

Tarım ve gıda ürünleri ihracatıyla ilgili konuşan Bakan Kirişci, ‘'2002 yılında 3.8 milyar liralık tarım ve gıda ürünleri ihracatı 2021 yılı itibariyle 25 milyar dolara ulaştı. Bu yılki 11 aylık ihracat da 24,5 milyar dolara ulaştı, yıl sonu bu rakam 26-27 milyar dolara çıkacaktır. Bu durum kendiliğinden olan bir şey değil. 2002 yılında 1.8 milyar lira olan tarımsal destekler bu yıl sonu itibari ile 40 milyar TL'ye ulaşmıştır. Bu desteklerin içerisinde regülasyon kurumlarımızın dahil olduğu finansal yük bu rakama dahil değildir'' dedi.